Koronarajoitukset höllentyvät Helsingin hiippakunnassa

Ajankohtaista | 17.06.2021

Epidemiatilanteen seuranta siirtyy heinäkuun alussa seurakuntien vastuulle, hiippakunnallinen koronatiimi jää valmiustilaan.

Koronatilanne on kehittynyt viime aikoina niin suotuisaan suuntaan, että seurakuntien toimintaa voidaan 17.6. alkaen avata lisää Helsingin hiippakunnassa Helsingin ja Turun seurakuntien alueilla. Kaakkois-Suomen seurakunnassa toimintoja avataan samalla tavalla 1.7. alkaen. 

Myös koronatoimien hiippakunnallisesta koordinoinnista luovutaan. Heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen Helsingin, Kaakkois-Suomen ja Turun seurakunnat vastaavat itse viranomaismääräysten seuraamisesta ja seurakuntalaisten sekä työntekijöiden ohjeistamisesta.

Helsingin seurakuntaan perustetaan kesäkuun lopulla paikallinen koronatiimi, jonka asiantuntemus on tarvittaessa myös hiippakunnan muiden seurakuntien käytettävissä. Hiippakunnallinen koronatiimi jää toistaiseksi valmiustilaan siltä varalta, että epidemiatilanne huononee uudelleen.

Jumalanpalveluksiin ilmoittautumisesta ja kesän leireistä

Aivan kaikista varotoimista ei voida vielä luopua, mutta seurakuntaelämä alkaa jo muistuttaa vanhoista hyvistä ajoista myös Helsingin hiippakunnassa.

Ulkona toimitettaviin jumalanpalveluksiin ei tarvitse enää 17.6. alkaen ilmoittautua Helsingin ja Turun seurakuntien alueilla. Kaakkois-Suomen seurakunnassa ilmoittautumisesta luovutaan 1.7. alkaen.

Myös leirikesä käynnistyy: kristinoppileirit ja muut leirit toteutuvat seurakuntien ilmoittamalla tavalla. Näistä tiedotetaan kunkin seurakunnan omissa viestintäkanavissa.

Sisätiloissa toimitettavissa jumalanpalveluksissa noudatetaan edelleen pyhäkkökohtaisia henkilömäärärajoituksia, jotta lähikontaktit voidaan välttää. Nämä rajoitukset koskevat myös kirkollisia toimituksia kuten esimerkiksi kasteita ja avioliittoon vihkimisiä.

Helsingin ja Turun seurakunnissa palveluksiin on ilmoittauduttava yhä etukäteen. Tietoa ilmoittautumiskäytännöistä saa esimerkiksi seurakuntien omilta nettisivuilta.

Kaakkois-Suomen seurakunnassa ilmoittautumiskäytännöstä luovutaan 1.7. alkaen. Kaakkois-Suomen kirkoissa noudatetaan kuitenkin hygieniaohjeita ja vahvasti suositellaan kasvomaskien käyttöä ja fyysisen kontaktin välttämistä. Osallistujista pidetään myös toistaiseksi listausta mahdollisten tartuntaketjujen varalta.

Rajoitukset ovat kantaneet hedelmää

Helsingin hiippakunnassa sekä seurakuntalaiset että seurakuntien työntekijät ovat välttyneet kirkollisissa yhteyksissä saaduilta koronatartunnoilta koko pandemia-ajan. Ikäviltä tuntuneet rajoitukset ovat siis kantaneet hedelmää. 

Jotta tilanne säilyy yhtä hyvänä myös jatkossa, kaikkien on syytä huolehtia edelleen lähikontaktien välttämisestä. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa ihmisten oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia sisä- tai ulkotiloissa.

Lähikontakteilta välttyy, kun pitää kahden metrin turvavälit sisätiloissa, muistaa oikeaoppisen käsihygienian sekä aivastamis- ja yskimiskäytännön ja käyttää sisätiloissa maskia.

Kirkossa laulaminen on sallittua, mutta sekä halailusta ja poskisuudelmista että ikonien, ristin ja ehtoollismaljan suutelusta on vielä toistaiseksi pidättäydyttävä.