Itsenäinen opiskelu toi eximian

Ajankohtaista | 17.06.2021

Anja Presnukhina Etelä-Tapiolan lukiosta palkittiin kirkon stipendillä parhaasta ortodoksisen uskonnon yo-koearvosanasta.

Anja Presnukhina ja arkkipiispa Leo

Helsingin yliopistossa teologiaa ensimmäistä vuotta opiskeleva Anja Presnukhina kävi keväällä täydentämässä vuosi sitten suoritettua ylippilastutkintoa ortodoksisen uskonnon yo-kokeella. Arvosana toi hänelle tärkeitä pisteitä toiseen kandidaatintutkintoon johtaviin opintoihin hakemista varten.

Anja tavoitettiin haastatteluun Valamon kristinoppileiriltä, jossa hän toimii ohjaajana.

– Olin oikeastaan yllättynyt siitä, että ylsin eximiaan. Keväällä 2020 ortodoksisen uskonnon kokeeseen osallistuneista kukaan ei saanut laudaturia ja näin on käynyt monena muunakin vuonna.

Tämä oli tilanne myös kevään 2021 kohdalla. Parhaiden arvosanojen saavuttaminen on suhteessa vaikeinta kokeissa, joihin osallistuu vain pieni joukko yo-kokelaita. Ylioppilastutkintolautakunnan pisteytyssäännöt tuntuvatkin Anjasta epäreiluilta. 

– Olen sitä mieltä, että tätä järjestelmää pitäisi jotenkin muuttaa. Pienten aineiden kirjoittajilla on usein muutenkin vaikeampaa opiskella kaikki kirjoittamansa aineen kurssit.

Myös Anja joutui opiskelemaan osan oppiaineessa tarjolla olevista kokonaisuuksista itsenäisesti.

– Kävin lukiossa kaikki pakolliset kurssit ja olisin käynyt myös syventävät kurssit, mutta niitä ei järjestetty Espoossa. Kävin niistä yhden itsenäisesti.

Anja perehtyi itseohjautuvasti myös muuhun materiaaliin.

– Aloitin itse kokeeseen lukemisen melko myöhään, mutta pari päivää ennen koetta luin Railaksen uskonopin ja se toi vanhat tiedot uudestaan mieleen. Kuuntelin myös Andrei puhuu -podcastia parin viikon ajan ja minusta se oli oikein hyvä! 

Arkkipiispa Leo luovutti Anjalle Helsingissä 29.5. kirkon stipendin parhaasta ortodoksisen uskonnon yo-koearvosanasta.

Monia armorikkaita vuosia Anjalle!

Kuva: Arkkipiispan kanslia