Vinkkejä kesän luostarivierailuille

Ajankohtaista | 07.06.2021

Valamossa ja Lintulassa odotellaan jo vilkasta kesää – pyhiinvaeltajille ja matkailijoille on tarjolla nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa.

Valamon pääkirkko

Viime kesänä luostareissa elettiin poikkeuksellisen hiljaista aikaa, vaikka osa matkailupalveluista olikin avoinna. Tämän kesän toivotaan sujuvan perinteisen vilkkaissa merkeissä.

Luostarien säännölliset jumalanpalvelukset kesäaikaan

Molemmissa luostareissa toimitetaan päivittäin useampia jumalanpalveluksia. Vieraat ovat tervetulleita kaikkiin palveluksiin.

Valamon luostarissa toimitetaan arkisin aamupalvelus kello 6 ja IX hetki, ehtoopalvelus ja iltarukoukset kello 18. Tiistaisin ja torstaisin aamupalvelusta seuraa liturgia, joka alkaa noin kello 7.

Lauantaisin Valamossa toimitetaan aamupalvelus ja liturgia kello 6, ja vigilia kello 18. Sunnuntaisin III hetki ja liturgia alkavat Valamossa kello 9, kello 18 toimitetaan ehtoopalvelus, kolmikanoni ja akatistos.

Lisäksi Valamossa toimitetaan 15.6.–15.8. päivittäin lyhyt rukouspalvelus (moleben) kello 12. Moleben toimitetaan maanantaista perjantaihin pääkirkossa ja viikonloppuisin Vanhassa kirkossa.

Lintulan luostarissa toimitetaan kesä-elokuussa aamupalvelus arkisin kello 6 ja ehtoopalvelus kello 18. Poikkeuksen tekee keskiviikko, jolloin toimitetaan liturgia kello 6. Lauantaina ja sunnuntaina luostarin pääkirkossa toimitetaan liturgia kello 8. Lauantai-illan vigiliat alkavat kello 18.

Säännöllisten palvelusten lisäksi luostareissa toimitetaan kirkkovuoden erityisiin juhliin liittyvät palvelukset. Kesäajan juhlista ja poikkeusaikatauluista löytyy lisätietoa molempien luostareiden sivuilta.

Mikäli kokoontumisrajoitukset ovat voimassa, Lintulan jumalanpalveluksiin ilmoittaudutaan igumenia Mikaelalle puh. 044 209 1476, igumenia.mikaela@ort.fi.

Ristisaattoja, näyttelyitä, konsertti – ja ne lampaat!

Luostarit tarjoavat kesäaikaan monenlaista koettavaa.

Perinteinen ristisaatto Valamosta Lintulaan toteutuu tänäkin vuonna, mutta tällä kertaa juhlalla kunnioitetaan Jumalanäidin Kazanilaista ikonia sen löytämisen juhlapäivänä torstaina 8. heinäkuuta. Ikonista ja juhlasta voit lukea lisää päivän synaksarionista: https://ort.fi/kirkkokalenteri/20210708

Itse ristisaaton ohjelma on perinteinen. Päivä alkaa aamupalveluksella ja liturgialla Valamon luostarin pääkirkossa kello 6 ja kävelijät lähtevät kohti Lintulaa kello 7.30. Laivalla kulkevien lähtö tapahtuu luostarin laiturista kello 10. Huomaa, että laivapaikat on varattava etukäteen Valamon myyntipalvelusta.

Perillä Lintulassa ollaan noin kello 13. Ensin toimitetaan rukoushetki, jonka jälkeen halukkailla on mahdollisuus ruokailuun. Kello 14.30 toimitetaan aktistos Jumalanäidille. Laivalla kulkevat palaavat Valamoon kello 17.30, kävelijät noin kello 19 mennessä. Laivassa toimitetaan paluumatkalla ehtoopalvelus.

Toinen kesäinen ristisaatto toimitetaan Lintulassa maanantaina 26. heinäkuuta. Pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasounalle lähdetään kello 12. Tämä ristisaatto sopii hyvin esimerkiksi lapsiperheille, sillä kävelymatka on lyhyt. Reitti ei ole kuitenkaan esteetön, sillä se kulkee metsäpolkuja pitkin.

Konserttien osalta luostareiden kesä on vielä tavallista hiljaisempi, mutta Uspenie-kvartetti konsertoi Lintulan kirkossa heti pyhittäjämarttyyri Paraskevan ristisaaton jälkeen eli 26.7. kello 14. Konserttiliput tulee varata ennakkoon: lintula.konsertti@gmail.com tai Maria Matsilta numerosta 040 5554702 (klo 16 jälkeen).

Kuvataiteen ystäville on Valamossa tarjolla vuoden 2022 loppuun saakka näyttely Taivaallinen maisema – venäläisiä mestareita Laatokan Valamossa.

Päivittäin avoinna oleva näyttely koostuu Valamon luostarin taidekokoelman Valamo-aiheisista maalauksista. Pietarin taideakatemian opiskelijat vierailivat useina kesinä maalaamassa Laatokan Valamon maisemissa, 1800-luvun puolenvälin paikkeilla. Luostarissa he saivat täysihoidon, ja kiitoksena tästä taiteilijat lahjoittivat teoksiaan luostarille. Näyttelyssä on esillä teoksia muun muassa seuraavilta taiteilijoilta: Ivan Shiskin, Nikolai Asanov, Feodor Bagants, Pjotr Balashov, Pjotr Bruks, Ivan Davydov, Julius Fedders, Aleksander Gine, Andrei Ivanov, Lev Kamenev, Dmitri Velezev, Ivan Volkovski ja Aleksander Voronkov. 

Luostarin kirkastossa avautuu 14.6. Evankeliumikirjoja Valamon luostarin kokoelmista -näyttely, johon voi tutustua kirjaston aukioloaikana.

Valamon kesän uutuusnähtävyys ovat pässikaritsat, jotka saapuivat luostarin laitumille kesäkuun alussa. Vierailijat voivat käydä tervehtimässä niitä luostarin venerannassa. Karitsoja ei saa syöttää.

Majoitus-, ravintola- ja kahvilapalvelut kesä-elokuussa

Valamon matkailupalveluissa siirryttiin kesän alkaessa laajempiin aukioloaikoihin. Kahvila-ravintola Trapesa palvelee maanantaista sunnuntaihin kello 7.30–21 ja noutopöytä on tarjolla kello 11–19. Vastaanotto, matkamuistomyymälä Tuohus ja viinimyymälä ovat avoinna joka päivä kello 9–20. Lisäksi luostarissa palvelee päivittäin pieni itsepalvelukirppis, Kesäkauppa Lafka.

Lintulan kahvio oli viime kesänä suljettu, mutta tänä vuonna pääsee taas herkuttelemaan. Aukioloajat ovat kuitenkin hieman totuttua suppeammat. Kahvio on avoinna 19.8. saakka joka päivä kello 10-16.

Heinä-elokuussa kahvion toiminnasta vastaa Lintulan Luostarin Ystävät ry ja Jumalansynnyttäjän syntymän yhteisö ry. Kahvion tuotto tulee kokonaisuudessaan Lintulan luostarin hyväksi. Kesäkuussa kahvio toimii entiseen tapaan luostarin omin voimin.

Lintulan matkamuistomyymälä on avoinna päivittäin kello 10–17.

Muutama ohje ensikertalaisille

Luostarit toivottavat kaikki kävijät lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan sekä luostarielämään että ortodoksiseen perinteeseen ja jumalanpalveluksiin. Jotta vierailu sujuu mutkattomasti, ensikertalaisen on hyvä ottaa jo ennakkoon huomioon muutamia yleisiä periaatteita.

Kuten esimerkiksi ulkomailla luostareissa vierailleet tietävät, paljastavat asut eivät sovi luostariin. Sekä miesten että naisten toivotaan pukeutuvan niin, että asu peittää ainakin polvet ja olkapäät. Kirkossa naisten toivotaan peittävän hiuksensa joko huivilla tai päähineellä. Miehet ovat kirkossa aina paljain päin.

Valokuvaaminen on sallittua, mutta luostarin väkeä ei ole sopivaa kuvata ilman lupaa. Kaikissa pyhäköissä voi kuvata ilman salamaa ja jalustaa, mutta jumalanpalvelusten aikana kuvaaminen on kielletty.

Koiria tai muita kotieläimiä ei voi tuoda luostarien alueelle. Kotieläinten kanssa matkustavien yöpyjien on syytä selvittää etukäteen, onko majoittuminen mahdollista. Lyhyen vierailun ajaksi koiran voi jättää omalla vastuulla kytkettynä varjoisaan paikkaan. Valamossa on varattu lemmikeille erityinen paikka pysäkköintialueen yhteyteen.

Valamon majoitusvaraukset (luostarihotelli, vierasmajat) numerosta 017 570 1810
Lintulan vierastalon majoitusvaraukset numerosta 040 4857570.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Heikki Santasalo