Sevettijärvelle ensimmäinen pyhittäjä Johannes Valamolaiselle pyhitetty tsasouna

Ajankohtaista | 03.06.2021

Metropoliitta Elia vihkii yksityisessä omistuksessa olevan tsasounan pyhittäjän muistopäivänä 5. kesäkuuta.

Suomessa on monia yksityisiä rukoushuoneita, joissa toimitetaan säännöllisesti myös seurakuntien yhteisiä, kaikille avoimia jumalanpalveluksia. Yksi tällainen on valmistunut Sevettijärvelle Kaisa Vuolukan ja Kauko Ljetoffin pihapiiriin.

– Meillä oli mieheni entisellä kotipaikalla Hyljelahdessa keskeneräinen hirsikehikko, jolle etsimme uutta käyttöä. Pienen pohdinnan jälkeen sain ajatuksen tsasounan rakentamisesta, kertoo Kaisa Vuolukka.

Hirsikehikko siirrettiin Sevettijärvelle pariskunnan pihaan. Viime kesänä pystytettiin hirret ja katto valmistui juuri ennen talven tuloa.

– Tsasounan nimikkopyhää aloimme pohtia vasta kun Oulun metropoliitta Elia oli tulossa käymään Sevettijärvelle. Ensin ajattelin, että tsasouna pyhitetään jollekin naispyhälle, mutta sitten keksin, että haluan kunnioittaa tällä äskettäin pyhien joukkoon liitetyn pyhittäjä Johannes Valamolaisen elämää ja nostaa samalla esiin hänen kilvoitustaan täällä pohjoisessa.

Pyhittäjä Johannes Valamolainen toimi Petsamon luostarin igumenina vuodet 1921–1932. Vuodet olivat vaikeita.

– Pyhä Johannes on minulle tuttu ja läheinen pyhä. Seurasin hänen kanonisointipalveluksiaan verkon välityksellä ja olen käynyt kahdesti kunnioittamassa hänen reliikkejään Valamossa. Oli myös hauska kuulla, että isä Johannes oli seurakuntamme eläköityneen diakonin isä Erkki Lumisalmen äidin kastepappi.

Tsasouna valmistuu omistajien sanoin kiitokseksi ja ylistykseksi Jumalalle.

– Muutimme tänne Sevettijärvelle vuonna 2011 ja liityimme kirkkoon saman vuoden lopussa. Vastaanotto on ollut lämmin ja täällä on ollut hyvä olla ja elää. Yhteys seurakuntaan on vuosien varrella vain tiivistynyt ja olemme iloisia, kun voimme palvella tätä yhteisöä.

Metropoliitta Elia vihkii Pyhän Johannes Valamolaisen tsasounan pyhän muistopäivänä toimitettavassa liturgiassa.

Toiveissa on, että tsasounalle keräännyttäisiin joukolla myös jatkossa. Tulevaisuudessa paikalle voisi tulla kauempaakin, sillä yrittäjäpariskunnalla on paljon suunnitelmia.

– Pihapiiriin on tulossa kesäkahvila. Meillä on täällä kaksi pientä mökkiä ja rantasauna, joten olemme suunnitelleet tänne jossain vaiheessa erilaisia matkailupalveluita. Tässä rannassa voisi toimittaa vedenpyhityksen ja kun tsasounalta on Sevettijärven kirkolle vain kolme kilometriä, niin matkan voisi hyvin taittaa ristisaatossa, kertoo Kaisa Vuolukka.