Kirkkoon, kansliaan, kriparille ja kahville

Ajankohtaista | 30.04.2021

Helsingin hiippakunnassa valmistaudutaan seurakuntatoiminnan hallittuun ja vastuulliseen avaamiseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 22.4. päätöksissään kieltänyt yli kuuden henkilön kokoontumiset 16.5. saakka kaikkialla muualla paitsi Kanta-Hämeessä, jossa suurin sallittu henkilömäärä on 10 henkeä. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 20.4. päätöksessään kieltänyt yli kuuden henkilön kokoontumiset 14.5. saakka.

Näiden päätösten nojalla Helsingin hiippakunnassa jatketaan nykyisillä rajoituksilla 16.5.2021 saakka. Jumalanpalvelukset toimitetaan siis suljetuin ovin vielä muutaman viikon ajan.

Hiippakunnassa valmistaudutaan kuitenkin toimintojen hallittuun avaamiseen 17.5. lähtien. Tätä edesauttaa se, että seurakuntiin on kertynyt jo viime kesältä osaamista, jonka turvin sekä jumalanpalveluksia että muuta kokoavaa toimintaa voidaan järjestää turvallisesti. 

Jumalanpalvelukset auki ensimmäisenä, myös leiritoiminta käyntiin 

Jos epidemiatilanne kehittyy seuraavien viikkojen aikana edelleen suotuisaan suuntaan, on aluehallintovirastoilta odotettavissa toukokuun alkupuolella tietoa selkeistä lievennyksistä nyt voimassa oleviin rajoituksiin. Näitä lievennyksiä odotetaan hiippakunnan koronatiimissäkin jo malttamattomina.

Toimintoja tullaan avaamaan uusien rajoitusten puitteissa vastuullisesti, askel kerrallaan. 

Ensi vaiheessa tärkeintä on avata jumalanpalvelukset kirkkokansalle joko kirkoissa tai ainakin niiden piha-alueilla. 

– Ilmoittautumismenettelystä tuskin päästään vielä eroon. Aluehallintovirastojen määrittelemän maksimikokoontumismäärän lisäksi meidän on huolehdittava siitä, että palveluksissa voidaan säilyttää kahden metrin turvavälit. Pienissä pyhäköissä on siksi hyvä varautua myös ulkotilojen hyödyntämiseen esimerkiksi praasniekkojen kohdalla. Jos seurakunnalla on käytössään riittävän suuri sisätila tai soveltuva ulkotila kirkkokahvien järjestämiseen, nekin voidaan viimein palauttaa osaksi seurakuntaelämää, toteaa hiippakunnan koronatiimin puheenjohtaja, pastori Jonas Bergenstad

Lisäksi hiippakunnassa pyritään toteuttamaan suunnitellut lasten ja nuorten leirit. Seurakuntia kannustetaan järjestämään myös perheille suunnattuja tapahtumia joko väljemmissä tiloissa tai ulkona. 

Pyhäkköjä voidaan koko hiippakunnassa pitää avoinna sekä sielunhoidollisia tapaamisia että yksityistä hiljentymistä varten. Myös pitkään tauolla ollut vapaaehtoistoiminta käynnistyy kesän mittaan lähinnä ulkotapaamisten merkeissä.

Koronatiimi seuraa aluehallintovirastojen tiedotteita ja valmistelee kesäajan ohjeistuksista esityksen hiippakunnan piispan hyväksyttäväksi 12.5.2021.