Uskonnon opetuksen stipendinsaajat valittu

Ajankohtaista | 29.04.2021

Stipenditoimikunnan jäsenet herkistyivät opettajien hakemusten äärellä – oman uskonnon opetus on parhaimmillaan paljon muutakin kuin osa koulunkäyntiä.

Päivänkakkara

Liitolla oli avoinna valtakunnallinen stipendihaku, jossa opettajat saattoivat hakea stipendejä ortodoksisen uskonnon opiskelussa kunnostautuneille oppilailleen. Tänäkin vuonna haku oli suunnattu koskemaan kouluasteensa päättäviä oppilaita. 

Jaossa oli 22 rahastipendiä sekä kunniamainintoja. Hakemuksia tuli runsaasti ja jokaisen hiippakunnan alueelta. Stipenditoimikuntaan kuuluivat opettaja Annika Jonninen Suomen Ortodoksisten Opettajien Liitosta sekä Ortodoksisten nuorten liiton edustajina opettaja, johtokunnan jäsen Aleksandra Heikkinen ja toiminnanjohtaja, opettaja Maria Kauppila

– Osa opettajista oli kirjoittanut pitkiä ja avaavia kuvauksia oppilaista. Kyllä joidenkin hakemusten äärellä tuli ihan liikutuksen tunne, toteavat stipendiraadin jäsenet. 

– Etenkin yläkoulussa sellaiset oppilaat, jotka ovat hyviä ryhmähengen rakentajia, ovat merkityksellisiä ja iso tuki opiskelussa kaikille, toteaa Aleksandra Heikkinen. Myös se, jos uskonto on jonkun oppilaan lempiaine on hienoa, jatkaa Aleksandra.

– Minuun vetoaa se, että oppilas on yrittänyt ja puurtanut esim. oppimisvaikeuksista huolimatta ja vaikka ei niin loistaisikaan uskonnon osaamisessa. Myös toisten oppilaiden auttaminen on hieno ominaisuus, sanoittaa Annika Jonninen.

– Ja kyllähän opettajat tekevät valtavan arvokasta työtä jo silläkin tavalla, että osa maamme uskonnon opettajista saattaa nähdä yhden oppilaan koko koulunkäyntikaaren. Näistäkin hakemuksista jäi mieleeni monta esitystä, joista kuului se, miten sama opettaja on elänyt rinnalla niin alaluokkalaisen maahanmuuttajan arkuuden kuin murrosiän repivät myrskytkin tai vuosikausien ajan pyrkinyt rakentamaan hennosti kirkkoon kiinnittyneen oppilaan ortodoksista identiteettiä, summaa Maria Kauppila.

Stipendejä myönnettiin seuraavasti: kaksi stipendiä lukion päättöluokan oppilaille, seitsemän stipendiä perusopetuksen 9. vuosiluokan oppilaille ja 13 stipendiä perusopetuksen 6. vuosiluokan oppilaille. 

Saajien koulujen paikkakunnat ovat seuraavat:
Lukio: Hyvinkää, Turku
Yläkoulu: Akaa, Kuopio, Nurmes, Porvoo, Rovaniemi, Suomussalmi.
Alakoulu: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Leppävirta, Mikkeli, Oulu, Sastamala, Siilinjärvi. 

Lisäksi annettiin kunniamainintoja eri puolille Suomea. 

Stipendit ja kunniakirjat toimitetaan palkittaville oppilaille koulujen kanslioiden kautta. 

Monia armorikkaita vuosia palkittaville oppilaille, heidän läheisilleen ja uskonnonopettajilleen sekä kaikkien koulujen henkilökuntaan kuuluville!

Teksti: Maria Kauppila