Kirkkolaulupäivät kokonaan verkossa

Ajankohtaista | 23.04.2021

Joensuussa 28.–30.5. järjestettävän tapahtuman ohjelma on kokonaisuudessaan seurattavissa kirkon YouTube-kanavalla – etkot alkavat verkossa jo tiistaina 25. toukokuuta.

Pianon koskettimet

Kirkkolaulupäiville ehti viime keväänä ilmoittautua yli 400 osallistujaa ennen kuin kävi selväksi, että tapahtuma täytyy siirtää tälle keväälle. Suurten yleisötapahtumien järjestäminen tämän vuoden toukokuussa ei valitettavasti ole vieläkään realismia. Siksi kirkkolaulupäivien järjestäjät ovat päättäneet, että tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti niin, että sekä konsertoivat kuorot että yleisö osallistuvat ohjelmaan vain verkon välityksellä. 

– Tapahtumaan on aikaa enää kuukausi, joten asiassa oli tehtävä selkeä päätös. Mikäli kokoontumisrajoitukset Joensuussa oleellisesti lievenevät, niin esimerkiksi kanttorikuoron konserttia voi seurata paikan päällä. Nyt lähdemme kuitenkin siitä, että paikalla on vain kanttorikuoron laulajia ja kirkkomusiikin opiskelijoita, kertoo päivien järjestelytoimikuntaan kuuluva Ortodoksisten kanttorien liiton puheenjohtaja, dir.cant. Varvara Merras-Häyrynen

Ohjelma toteutuu kuitenkin työpajatyöskentelyä lukuun ottamatta lähes alkuperäisessä muodossa.  Luvassa on mm. kuusi kuorokonserttia, kirkkolaulupäivien liturgian veisujen yhteisharjoitukset, äänenhuoltoa, kurkistus kanttorikuoron harjoituksiin ja tietenkin yhteinen liturgia ja juhlatilaisuus. 

Päivillä konsertoivat Oulun katedraalikuoro, Uspenskin katedraalikuoro / Uspenie -kvartetti, Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro, Ortodoksinen kamarikuoro, Turun ortodoksisen kirkon kuoro ja Suomen ortodoksinen kanttorikuoro.

– Sekä laulajat että kirkkomusiikista kiinnostunut yleisö voivat seurata jokaista ohjelmaosuutta Suomen ortodoksisen kirkon omalla YouTube -kanavalla. Valittuja paloja ohjelmasta jaetaan myös kirkon Facebook -tilille. 

Vaikka tapahtuma alkaa virallisesti vasta perjantaina, niin päiviin voi orientoitua verkkoetkoilla jo tiistaista alkaen. 

– Tiistain etkotapahtumassa toimittaja Risto Nordell haastattelee kirkkolaulupäivien teemasäveltäjä Timo Ruottista. Keskiviikkona ohjelmassa on pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen kirkkomusiikkiaiheinen luento ja torstaina Maria Takala-Roszczenko ja pappismunkki Damaskinos esittelevät yleisölle Pyhiinvaeltajan lauluja -kokoelman sisältöä ja taustoja sekä sanoin että sävelin. 

Laulupäivät saapuu avaamaan arkkipiispa Leo, jonka tervehdys välitetään Joensuusta suorana lähetyksenä 28.5. klo 17.45. Heti tämän jälkeen toimitetaan panihida edesmenneitten kanttorien ja kirkkolaulajien muistolle. 

Viikonlopun koko ohjelma lähetysaikoineen julkaistaan tapahtumaa edeltävällä viikolla. 

– Verkkotapahtuma ei tietenkään korvaa yhteen kokoontumista, mutta seurakuntien kirkkolaulajat ovat innostuneet mukavasti tästä tilaisuudesta laulaa yhdessä edes virtuaalisesti. Verkossa järjestettyihin yhteisharjoituksiin on osallistunut reilusti toistasataa laulajaa eri puolilta maata.

– Erikoisen korona-ajan päätteeksi kirkkomme musiikkitoiminnan historiaan jäävät nyt erikoiset etäkirkkolaulupäivät. Me järjestäjät haluamme viedä päätökseen nyt jo monta vuotta valmistellut päivät, jotta voimme siirtyä eteenpäin elämässä suunnittelemaan seuraavia yhteisiä tapahtumia. Vaikka joudumme vielä odottamaan laajempaa yhteen kokoontumista, tälläkin tavalla voimme osoittaa kirkkolaulun edelleen raikuvan ja yhteisen rukouksen jatkuvan, toteaa Varvara Merras-Häyrynen.

Teksti: Maria Hattunen