Pääsiäisyö televisiossa ja radiossa

Ajankohtaista | 03.04.2021

Pääsiäisen aamupalvelus ja liturgia televisioidaan ja radioidaan Tampereelta poikkeuksellisesti ilman kirkkokansaa.

Metropoliitta Elia ja muut palveluksen toimittamiseen osallistuvat

Viime keväänä Yleisradio korvasi pääsiäisyön jumalanpalveluksen suoran lähetyksen uusinnalla Uspenskin katedraalista. Tänä vuonna palvelus nähdään Yle TV 1 -kanavalla suorana, mutta lähetys poikkeaa silti kovasti totutusta, sillä se toimitetaan ilman kirkkokansaa.

– Tilanne on todella ikävä, mutta teemme parhaamme, että palvelus välittää silti pääsiäisriemua kaikille sitä seuraaville, kertoo kanttori Markus Hänninen.

Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkossa nähdään yöpalveluksessa vain kuusi henkilöä. Palveluksen toimittaa Oulun metropoliitta Elia. Diakonina toimii isä Heikki Hattunen ja ponomarina hiippakuntasihteeri Artturi Hirvonen. Kanttori Markuksen kanssa laulavat Kai Hyttinen ja Altti Moisala. Kaikille on määritelty varmuuden vuoksi henkilökohtaiset varamiehet.

Vaikka pääsiäisyön palvelus toimitetaan yleensäkin monissa pienissä pyhäköissä papin, kanttorin ja muutaman laulajan yhteistyöllä, niin televisiossa tällaista palvelusta ei ole nähty. Harvinaista on sekin, että yöpalveluksen laulaa tv-lähetyksessä alusta loppuun mieskuoro.

– Edellisestä kerrasta on 35 vuotta. Mieskuoron sointiin mieltyneenä olen tietysti iloinen siitä, että nyt tarjoutuu tilaisuus esitellä sitäkin pääsiäispalveluksessa, mutta haaveideni televisioinnissa olisi tietysti laulanut aika paljon suurempi kokoonpano, toteaa kanttori Markus.

Tuttuja ja vähemmän tuttuja sävelmiä

Kanttorit valmistautuvat laulajien kanssa aina erityisen huolellisesti pääsiäisyön palvelukseen, mutta poikkeustilanne on tuonut valmisteluun lisähaastetta. Kun laulajia on vähän, osa perinteisistä sovituksista putoaa automaattisesti pois laskuista.

– Olen sovittanut monia veisuja tätä palvelusta varten, mutta onneksi kirkkomme rikas lauluperinne tarjoaa paljon vaihtoehtoisia tapoja ilosanoman julistamiseen. Mukana tulee olemaan sekä perinteisiä, kaikille tuttuja veisuja, mutta joukkoon mahtuu myös bysanttilaisia, bulgarialaisia ja georgialaisia sävelmiä.

Kanttori Markus toivoo, että palvelus tuo uusia ystäviä vähemmän kuulluille pääsiäisveisuille.

– Kirkkomusiikissa teksti on tärkein elementti. Joskus se saattaa puhutella aivan uudella tavalla, kun sävelmä ei olekaan läpikotaisin tuttu.

Kaipausta kahteen suuntaan

Monet ovat omissa nahoissaan tunteneet pitkin kevättalvea suorastaan kalvavaa kirkkoikävää. Se, että kirkkoihin ei voida kokoontua vapaasti tänäkään pääsiäisenä tuntuu erityisen raastavalta.

Ikävä ei kuitenkaan koettele vain kirkkokansaa. Myös jumalanpalveluksia toimittava papisto, kanttorit, laulajat ja palveluksia striimaavat työntekijät kaipaavat seurakuntalaisten läsnäoloa, kertoo kanttori Markus.

– Yritämme kaikin voimin kurottaa ruudusta luoksenne. Sytytämme puoliyöpalveluksessa runsaasti tuohuksia television äärellä osallistuvien puolesta. Kuvastakoon tämä yhteistä rukoustamme! Laulakaa te mukana ja vastatkaa puolestanne pääsiäistervehdyksiin yhtä riemukkaasti kuin jos olisitte kirkossa.

Koululaispalvelus Uspenskista uusintana televisiossa 11.4.

Nykyiset koronarajoitukset eivät ulotu pääsiäiskauden loppuun, joten on vielä hyvinkin mahdollista, että voimme kaikkialla viettää juhlaa myös yhdessä – ainakin ulkotiloissa.

Siihen asti voimme juhlistaa pääsiäistä huomioimalla läheisiämme ja niitä, joilta läheiset puuttuvat. Kuka ilahtuisi yhteydenotosta? Kenelle voisin viedä pääsiäistervehdyksen esimerkiksi pashan ja kulitsan muodossa? Kuka kaipaisi kuuntelijaa ja kanssakulkijaa?

Juhlakauden jatkumisen huomioi myös Yleisradio, joka lähettää apostoli Tuomaan sunnuntaina (11.4.) uusintana kirkkaan viikon koululaisliturgian Uspenskin katedraalista. Palvelus on taltioitu 28.4.2019 ja sen toimittaa pastori Sergei Petsalo. Lähetys on katsottavissa Yle Areenassa kello 10 alkaen.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän kirkosta Tampereelta alkaa Yle TV 1 -kanavalla lauantaina 3.4. kello 23.55. Lähetystä voi seurata myös Yle Radio 1 -kanavalta: https://areena.yle.fi/1-50646387

Kuva: Heikki Santasalo