Pääsiäinen on tulossa rajoitteista huolimatta

Ajankohtaista | 30.03.2021

Kirkkoon ei kaikkialla pääse, mutta esimerkiksi ehtoolliselle voi osallistua joka seurakunnassa.

Viime keväänä kaikissa seurakunnissa toimitettiin pääsiäisen ja pääsiäisajan jumalanpalvelukset suljetuin ovin. Emme varmasti osanneet pelätä, että tilanne toistuisi myös tänä vuonna.

Näin kuitenkin on Helsingin hiippakunnassa, jossa epidemiatilanne on edelleen huolestuttava. Hiippakunnan koronatiimi on tänään välittänyt seurakuntiin arkkipiispa Leon päätöksen nykyisten rajoitusten jatkamisesta aina huhtikuun loppuun saakka. (Koko ohjeistus uutisen lopussa pdf-liitteenä.)

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kirkkokansalla ei ole hiippakunnassa mahdollisuutta osallistua suuren viikon, pääsiäisyön tai pääsiäisajan ensimmäisten viikkojen jumalanpalveluksiin. Eri puolilla hiippakuntaa on lisäksi voimassa tilapäisiä ja maksimissaan kahden viikon pituisia tilojen sulkuja aluehallintoviraston päätösten mukaisesti. Esimerkiksi kerho- ja kirjastotilat on pidettävä paikoin suljettuina eivätkä pyhäkötkään voi kaikkialla olla avoinna edes yksityistä hiljentymistä varten.

Vaikeimmillakin alueilla on silti mahdollista osallistua ehtoolliselle, sopia papin kanssa aika katumuksen sakramenttia tai sielunhoidollista keskustelua varten ja tavata esimerkiksi diakoniatyöntekijä kasvoista kasvoihin.

Kuopion ja Karjalan sekä Oulun hiippakunnissa seurakunnallinen toiminta on sopeutettu eri alueilla kulloinkin voimassa oleviin viranomaisohjeisiin. Rajoitukset ovat kuitenkin mittavia. Paikoin jumalanpalveluksiin voidaan ottaa 10, jopa 20 ennakkoon ilmoittautunutta osallistujaa, mutta monet pyhäköistä ovat niin pieniä, että turvavälien säilyttäminen ei tällaisilla määrillä onnistu. Siksi seurakunnat ovat tehneet myös päätöksiä jumalanpalveluselämän keskittämisestä toistaiseksi suurempiin pyhäköihin.

Kaikissa seurakunnissa pyritään välittämään suuren viikon ja pääsiäisen keskeisimmät jumalanpalvelukset verkon kautta seurattaviksi. Pääsiäisyön palvelusta voi tänä vuonna seurata suorana lähetyksenä myös Yle TV 1- ja Yle Radio 1 -kanavilta 3.4. kello 23.55 alkaen. Lähetys tulee Tampereelta Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän kirkosta ja sen toimittaa Oulun metropoliitta Elia. Diakonina palvelee isä Heikki Hattunen ja kolmihenkisen lauluryhmän laulua johtaa kanttori Markus Hänninen.

Yksityistenkään pääsiäisjuhlien järjestämiseen ei kannusteta nyt ketään, mutta onko epidemia-aikana löydettävissä muita tapoja viettää tätä juhlien juhlaa? Tähän kysymykseen vastaavat Ortodoksiviestin haastattelussa vaikemmilla epidemia-alueilla palvelevat papit. Lue juttu tästä: https://www.hos.fi/jakakaa-paasiaisen-iloa/