Suuren paaston keräykseen on viiden viikon aikana lahjoitettu 6 500 euroa – vielä ehdit kantaa kortesi kekoon!

Suuren paaston keräys ”Kutsu palvelemaan” kannetaan tänä vuonna Etiopiaan. Keräysjulisteen kuvassa kädet pesevät jalkoja ja Pietari kysyy: "Herra, sinäkö peset minun jalkani?” Kysymys muistuttaa siitä, millainen malli meille on jätetty lähimmäisen kohtaamisesta.
Osaammeko ja uskallammeko pysähtyä miettimään mitä kutsu palvelemaan tarkoittaa omalla kohdallamme? Suuren torstain ja perjantain tropari kertoo samasta asiasta: "Silloin kun kunnialliset opetuslapset jalkain pesemisen aikana ehtoollisessa valistuivat…”. Jalkojen pesemiseen liittyy siis mahdollisuus olennaisen ymmärtämiseen.
Aihe on hyvin konkreettinen myös Etiopiassa, jossa Filantropia aloitti vuoden alussa uuden hankkeen yhdessä kansainvälisen ortodoksisen järjestön IOCC:n kanssa. Puhdas vesi ja saippua saattavat siellä ratkaista menettääkö ihminen näkönsä tai kykynsä liikkua. Suomalaiset ovat oppineet kuluneen vuoden aikana pesemään käsiään, ettei sairaus leviä käsistä limakalvoille ja sairastuta ihmistä. Samalla tavalla pieniä koululaisia Etiopiassa neuvotaan pesemään kätensä, ettei silmätulehdusta ja vähitellen sokeutta aiheuttava trakooma leviä käsistä omiin ja toisten silmiin.
Toinen trooppisista taudeista, joiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon vuoden aikana keskitytään Amharan alueella, on podokonioosi. Paljain jaloin kulkevilla on riski sairastua maaperän ärsytyksestä. Sairaus turvottaa jalat pahimmillaan muodottomiksi, jolloin ihminen ei pysty enää liikkumaan. Kuitenkin tauti olisi alkuvaiheessa hoidettavissa pitämällä jalat puhtaina ja välttämällä avojaloin kulkemista.
Filantropia sai ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista tukea vuoden kestävälle pilottihankkeelle Etiopiassa. Projektissa testataan yhteistyötä sellaisten koulujen kanssa, joihin on rakennettu toimiva vesijohto- ja viemäriverkosto. Puhdas vesi kun ei ole itsestäänselvyys Etiopian vuoristoalueilla. Suuren paasto keräyksen tuotto käytetään Etiopian hankkeeseen 15 prosentin omarahoitusosuuden kattamiseen.
Hanke käynnistyi Dembechan ja Quaritin lääneissä helmikuussa, jolloin 67 alue- ja kylätason terveysviranomaista kokoontui yhteen sopimaan projektin käytännöistä. Samalla koulutettiin paikallisia terveysviranomaisia ja opettajia keräämään tietoa trakooman ja podokonioosin esiintymisestä. Kaikkiaan 200 peruskoululaista kahdesta koulusta sekä Yeworeda, Jajerabe, EgzeabherAb, Semogn, Gerarma ja Genet Delandie alueiden edustajaa osallistui kyselyyn, jonka tulokset saadaan huhtikuussa.
Hankkeessa on koulutettu 12 alueelta klinikoiden työntekijöitä. Näistä terveydenhoitajista ja muusta henkilöstöstä 28 oli miehiä ja kymmenen naisia. Tavoitteena on, että potilaista ainakin puolet olisi naisia, mutta patriarkaalisessa yhteiskunnassa miehiä hoidetaan aina ensin. Jos miesten sairaudet saadaan hoidettua, se tasoittaa tietä myös naisille tulla hakemaan apua. Molemmat vammauttavat sairaudet ovat erityisesti naisille este normaalin elämän jatkumiselle, sillä naisen sairastuminen on stigma ja häpeä. Naisen katsotaan olevan sairastuessaan kirottu ja puoliso hylkää hänet. Miehen sairastuessa nainen taas hoitaa sairastunutta puolisoa. Vanhojen käsitysten kumoamiseen tarvitaankin oikean tiedon välittämistä, koulutuksia ja monenlaisia viestinviejiä klinikoiden työntekijöistä opettajiin ja koululaisista kylän vanhimpiin. Amharan alueella suurin osa väestöstä on ortodokseja, jotka perinteisesti mieltävät olevansa kuningas Salomonin ja Saban kuningattaren pojan Menelik I jälkeläisiä.
Koulutetut terveyskeskusten työntekijät ovat aloittaneet hoitokeinoista kertomisen kylätasolla. Mukana on tässä vaiheessa 375 sairastunutta. Heille kaikille on varattu oma pesuvati, saippuaa ja desinfioivaa öljyä.
Suuren paaston keräykseen on viiden viikon aikana lahjoitettu 6 500 euroa. Yksittäiset lahjoitetut summat vaihtelevat viidestä eurosta tuhanteen euroon. Pandemia rokottaa keräystulosta jo toisena vuonna peräkkäin, sillä kirkoissa olevilla keräyslippailla olisi suuri merkitys lopulliseen tulokseen.
Vielä ehdit osallistua! Filantropian paastokeräystili: FI53 5480 0520 0233 08, OKOYFIHH ja viite 13356. Virtuaalinen lipas on osoitteessa https://filantropia.fi/kohde/osallistu-paastokeraykseen-ja-tue-filantropian-naistyota/
Teksti: Minna Rasku