Elämän puu – Pyhä risti idän kirkossa

Ajankohtaista | 16.02.2021

Pappismunkki Serafim Seppälän tuore teos sopii hyvin suuren paaston lukemistoksi.

Kirkon mosaiikeissa risti

Risti on kirkon elämän ja ajattelun keskus, ja sillä on värikäs ja monitahoinen historia. Pappismunkki Serafim Seppälän kirjassa Elämän puu – Pyhä risti idän kirkossa kerrotaan ristin tarina hamasta Eedenin paratiisista aina tulevan maailman porteille.

Kirjassa käsitellään varhaisen kristikunnan lähteiden pohjalta sellaisia kysymyksiä kuin: Miten risti oli läsnä vanhassa liitossa? Miten kirkkoisät syvensivät ristin tapahtuman ymmärtämistä? Miten rististä tuli keskeinen symboli niin Roomassa, Bysantissa, Armeniassa, Georgiassa kuin Etiopiassakin? Mitä tiedetään ristinpuun löytymisestä ja ylentämisestä Jerusalemissa? Miten ristinpuun reliikit levisivät maailmalle, aina Valamoon saakka?  Miltä risti näytti varhaisten muslimien silmissä? Mitä ovat Andreaan risti ja Ninon risti?

Viime vuoden puolella ilmestynyt teos avaa ristin teologiaa ja historiaa mukaansatempaavalla otteella, kertoo kirjan innostuneena lukenut Joensuun kirkkoherra Tuomas Järvelin.

– Kirja etenee teemoittain ristin esihistoriasta ja esikuvista Golgatan tapahtumien kautta kristilliseen aikaan ja ristin leviämiseen maailmalle kansojen keskuuteen. Kantavana teemana on ristin ymmärtäminen teloitusvälinettä laajemmin paratiisin elämän puuna ja itsessään suojelevana merkkinä, toteaa isä Tuomas.

Isä Serafimin asiantuntemus Lähi-Idän kirkkoisien suhteen on lahja paikalliselle kirkollemme, painottaa isä Tuomas.

– Idän isien opetus laajentaa kreikkalaisen ja bysanttilaisen teologisen perinteen näkökulmia. Kirjassa ristin teologiaa avataan Vanhan testamentin kristologisen tulkinnan kautta ja keskeisenä on paratiisin puiden sekä Golgatan välinen yhteys. Kirkossamme vietetään monia ristin juhlia, joiden tausta aukeaa kirjassa sekä historiallisella että hengellisellä tasolla.

Pappismunkki Serafim käsittelee kirjassaan myös ristin historiaa ja esimerkiksi reliikkejä sekä hengellisesti että tieteellisen asiallisesti.

– Hän pohtii eri tapahtumista syntyneitä legendoja tai kertomuksia monipuolisesti korostaen kertomusten hengellistä sanomaa. Itse luin kirjan kahdessa päivässä ja varmasti palaan sen pariin rauhassa myöhemminkin.

Isä Tuomas suosittelee kirjaa erityisesti suuren paaston lukemistoksi.

– Se johdattaa lukijansa hienosti ristin kautta pääsiäisen riemuun.

Näin ristiä luonnehtii kirjassa pyhä Theofilos Aleksandrialainen:

"Puu täynnä rauhaa, puu täynnä riemua!
Puu täynnä iloa, puu täynnä makeutta!
Puu täynnä terveyttä, puu täynnä siunausta!
Puu täynnä kaikkia Jeesuksen Kristuksen toteuttamia armon anteja,
hänen, joka ripustettiin ristinpuulle”

Elämän puu – Pyhä risti idän kirkossa. Valamo Kustannus. 283 s. Kirjaa saa mm. Lintulan verkkokaupasta: https://www.lintulanluostari.fi/tuote/elaman-puu/