Varhaiskristillinen pyhiinvaelluskertomus suomeksi

Ajankohtaista | 15.02.2021

Egerian matkapäiväkirja 300-luvulta on ainutlaatuinen kurkistus pyhiinvaelluksen varhaisvaiheisiin ja myös naisten toimintaan kirkossa.

Millaista oli tehdä pyhiinvaellus Jerusalemiin ja Lähi-itään 380-luvulla? Egerian matkapäiväkirja on varhaisimpia säilyneitä naisen kirjoittamia kristillisiä tekstejä ja ylipäätään yksi harvoista naisen kirjoittamista nykyaikaan säilyneistä myöhäisantiikin ajan kirjoitelmista. Nyt tämä ainutlaatuinen teos on ilmestynyt suomennoksena, jonka on latinankielisestä alkutekstistä tehnyt ja laajalla selitysosalla varustanut dosentti Anni Maria Laato Åbo Akademista.

Teoksessa Egeria: Matka Pyhälle maalle kuvataan yksityiskohtaisesti ja elävästi pyhiinvaellus Hispaniasta Raamatun tapahtumien paikoille Jerusalemiin, Egyptiin, Mesopotamiaan, Vähään-Aasiaan ja Konstantinopoliin. Kaikkialla Egeria osallistui aktiivisesti paikallisen kirkon elämään ja kirjoitti tarkkoja muistiinpanoja näkemistään ja kokemistaan asioista, tapahtumista ja paikoista. Teos avaa ainutlaatuisella tavalla kristillisen pyhiinvaelluksen varhaisvaiheita, Jerusalemin ja Pyhän maan kirkollista ja liturgista elämää sekä naisten toimintaa kirkossa.

Lisätietoa: https://cscc.utu.fi/egerian-matka-pyhalle-maalle-dokumentti-kristillisen-pyhiinvaelluksen-alkuvaiheilta/

Teosta myy tiedekirja: https://www.tiedekirja.fi/default/matka-pyhalle-maalle.html