Kirkko mukaan Hyvin sanottu -hankkeeseen

Ajankohtaista | 11.02.2021

Yleisradion yhdessä Erätauko -säätiön kanssa vetämällä hankkeella rakennetaan Suomeen kunnioittavampaa keskustelukulttuuria.

Hankkeen logo

Hyvin sanottu – Bra sagt on viisivuotinen hanke, jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Samalla vahvistetaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan.

Yle teetti ennen hankkeen käynnistämistä tutkimuksen, jossa kuusi kymmenestä suomalaisesta koki kotimaan keskustelukulttuurin kehittyneen huonompaan suuntaan. Neljännes suomalaisista kokee, ettei uskalla kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista muiden reaktioiden pelossa.

– Tutkimuksessa näkyi myös ihmisten vahva kyllästyminen niin sanottuun tahallaan väärin ymmärtämiseen. Tämä erityisesti somessa leviävä ilmiö on noussut keskusteluihin myös yhteistyökumppaneiden kanssa. Tahallaan väärin ymmärtäminen on yksi niistä asioista, joita lähdemme yhdessä ratkomaan, toteaa hankkeen päätuottaja Markus Liimatainen.

Hanke sijoittuu vuosille 2021–2026 ja siinä on mukana laaja joukko yhteistyökumppaneita – yhtenä niistä Suomen ortodoksinen kirkko.

Kirkon osalta hanke käynnistyy Erätauko-keskustelujen muodossa.

Erätauko on keskustelumenetelmä, jota voi käyttää erilaisissa ryhmissä ja organisaatioissa. Erätauko-keskustelu sopii parhaiten 6–25 ihmiselle. Keskustelun aikana pyritään istumaan kasvotusten piirissä, mutta keskustelun voi toteuttaa myös etäyhteydellä.

Keskustelulla on ohjaaja, joka pitää huolta keskustelun rakentavasta ja tasavertaisesta ilmapiiristä.

Ohjaajien kouluttautuminen alkaa kirkon osalta tänä keväänä. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan lähtevät mm. Ortodoksisen seminaarin johtaja Mikko Sidoroff ja Valamon opiston rehtori Sirpa Koriala. Kaikki muutkin menetelmästä kiinnostuneet voivat etsiytyä koulutuksen pariin osoitteessa https://www.ok-sivis.fi/jasenpalvelut/eratauko.html.

– Minuun on tehnyt menetelmässä vaikutuksen se, että siinä ei ole tarkoitus väitellä eikä nujertaa toista osapuolta argumenteilla, vaan oppia myös kuuntelemaan, keskustelemaan ja ehkä ymmärtämään toisen osapuolen näkökulmaa, vaikka ei samaa mieltä olisikaan. Tämä voi olla hyvä työkalu uudenlaisen keskustelukulttuurin luomiseen – ensin oman kirkon piirissä ja jatkossa kenties myös laajemmissa ympyröissä, toteaa isä Mikko.