Hiljaisuuden sanoma -näyttely Sofiassa 11.2.–15.5.

Ajankohtaista | 11.02.2021

Ikonimaalari Tuula Ahosen näyttelyssä on esillä sekä ikoneita että koristemunia.

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Kulttuurikeskus Sofiassa on avautunut savonlinnalaisen ikonimaalari Tuula Ahosen näyttely, johon Ahonen on valinnut mukaan useita pääsiäiseen liittyviä ikoneita. Lisäksi näyttelyssä on tyypillisiä Jumalansynnyttäjän ja Kristuksen henkilöikoneita sekä kirkon pyhiä kuvaavia ikoneita.

Esillä on myös koristemunia, joita Ahonen on toteuttanut eri tekniikoilla. Mukana on olkikoristeisia, helmikirjailtuja sekä vahatekniikalla koristeltuja munia.

Olkikoristeisissa munissa rukiin oljet työstetään ensin silkinohuiksi, minkä jälkeen ne leikataan ja liimataan värjätyn kananmunankuoren pinnalle. Olki hohtaa kullan tavoin mattapintaiselta pohjalta. Helmikirjailluissa munissa helmet ommellaan kankaalla päällystetylle styroxmunalle. Yhdessä munassa voi olla yli 1500 helmeä ja paljettia, jotka on ommeltu yksi kerrallaan.

Vahatekniikalla toteutetut munat ovat ikivanha ukrainalainen menetelmä, missä munan pinnalle piirretään sulalla vahalla kuvioita. Muna värjätään välillä väriliuoksessa, minkä jälkeen vahaamista jatketaan. Tämä toistuu useita kertoja. Lopuksi vaha poistetaan munan pinnalta ja lopputulos yllättää niin tekijän kuin katsojankin väriloistollaan.

Ahonen on maalannut ikoneita lähes 40 vuoden ajan. Hän aloitti ikonimaalausopinnot Savonlinnassa Linnalan kansalaisopiston ryhmässä vuonna 1985. Myöhemmin hän hakeutui Valamon kansanopiston kirkkotaiteen linjalle, missä opettajana toimi Tuula Murtola. Vuonna 1993 Ahonen opiskeli Pietarin Taideakatemian konservointiosastolla Yroslav Onufrievzin johdolla. Viime vuosina hän on osallistunut Valamon opistossa järjestettäville mestarikursseille, missä opettajina ovat olleet Natalia Aldoshina ja Vjatseslav Mihailenko. Ahosta ovat opettaneet myös Olga Pisarenko, Georgij Gashev ja Anna Golubkova.

Ahosen merkittävin työ on vuonna 2009 valmistuneet Savonlinnan ortodoksisen kirkon ikonostaasin uudet ikonit. Kirkossa on myös useita hänen maalaamiaan analogi-ikoneita sekä suuri kaksipuoleinen alttariristi. Toinen merkittävä työ on Pyhittäjä Hilarion Suuren tsasounan ikonikokonaisuus, joka on mukana kulttuurikeskus Sofian näyttelyssä. Tsasounan ikonit valmistuivat vuosina 2019 —2020. Useimmat vuosien varrella maalatut ikonit ovat kuitenkin yksityisomistuksessa.

Näyttely alkaa sopivasti ennen Suurta paastoa ja kestää yli pääsiäisen, 15. toukokuuta asti. Kulttuurikeskuksen kiinniolon aikana galleria on avoinna sopimuksen mukaan. 

Vierailuajan voi varata numerosta 010 277 900 arkisin klo 8.30-16.