Patriarkka Bartolomeos ottaa rokotteen ja kehottaa kirkon jäseniä toimimaan samoin

Ajankohtaista | 25.01.2021

Arkkipiispa Leo menee rokotettavaksi heti, kun hänen rokotevuoronsa tulee.

Koronapandemian pysäyttämiseen tähtäävä rokotekampanja on alkanut. Ensimmäiset 100 000 suomalaista ovat jo rokotteen saaneet ja laajat joukkorokotukset ovat alkamassa pian eri puolilla maata. 

Pandemian aiheuttamista tuhoista huolimatta viime kuukausien puheenaiheeksi on noussut myös rokotevastaisuus. Myös uskonnollisissa piireissä on liikkunut valheellista ja väärää tietoa rokotteesta ja itse koronaviruksesta.

Ekumeeeninen patriarkka Bartolomeos on ottanut äskettäin kantaa rokotekysymykseen. Ajankohtaisessa lausunnossaan (kts. alla) hän kertoo itse ottavansa rokotteen ja suosittelevansa samaa kaikille kirkon jäsenille. Myös Australian arkkipiispa Makarios on ilmoittanut menevänsä rokotettavaksi – vaikka julkisesti, jos se auttaa hälventämään rokotetta kohtaan tunnettua epäluuloa ja / tai pelkoa.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on pitänyt omassa hiippakunnassaan voimassa tiukkoja koronarajoituksia, joilla on tähdätty kirkkonkansan ja kirkon työntekijöiden suojelelemiseen. Hän on edellyttänyt työntekijöiltä myös Koronavilkun asentamista työpuhelimiin. Rokotusten nyt käynnistyessä arkkipiispa haluaa rohkaista kaikkia ottamaan rokotteen yhteiseksi parhaaksi.

– Aion ilman muuta ottaa rokotteen heti, kun sen vain saan. Tällä en ajattele suojaavani vain itseäni, vaan kaikkia ympärilläni. Toivon, että kirkkomme jäsenistö seuraa rokotetilannetta aktiivisesti ja menee rokotettavaksi, kun oma vuoro tulee. Vaikka kaikkien turvatoimien purkamiseen menee varmasti vielä aikaa, niin tämä on yksi tärkeimmistä askeleista kohti normaalia, meidän kaikkien kovasti kaipaamaa yhteisöllistä seurakuntaelämää, toteaa Leo.

Patriarkka Bartolomeos: ”On selvää, että menen itse rokotettavaksi”

Pandemia on vaikuttanut sosiaaliseen elämäämme, päivittäiseen arkeemme ja siihen, miten voimme osallistua kirkon elämään. Samalla olemme järkyttyneitä todistaessamme lukemattomien lähimmäistemme kärsimyksiä ja vaikuttuneita lääkäreiden ja hoitajien epäitsekkyydestä.

Pandemian uhrien ja sen mukaan tuoman kärsimyksen vuoksi on kestämätöntä, että jotkut ovat vielä valmiita kieltämään pandemian todellisuuden ja pitämään sitä joidenkin tahojen kehittämänä sepitteenä.

On vielä provokatorisempaa, kun tällaisia näkemyksiä esittävät kristityt – usein papit – jotka julistautuvat näin tehdessään Jumalan puolustajiksi. Uudessa testamentissa vakuutetaan, että se joka ei rakasta ihmistä, ei voi rakastaa Jumalaa. Pandemian kieltäjät suhtautuvat lähimmäistensä suojelemiseen välinpitämättömästi. Kasvosuojuksen käytöstä ja muista varotoimista kieltäytyminen ei johdu yksinkertaisesta tietämättömyydestä, vaan heissä ilmenevästä rakkauden puutteesta. Kun tiede avaa lupaavia näkymiä ihmiskunnan tulevaisuuteen, se on lahja taivaasta.

Asiantuntijoiden antamien neuvojen seuraaminen ei todellakaan vaikuta uskoomme. Jumalanpalveluksiin osallistumiseen tehdyt rajoitukset eivät myöskään vähennä kirkon ja siinä tehtävän työn tärkeyttä. Turvatoimia ei ole suunnattu kirkkoa vastaan. Ne suojelevat kirkkokansaa, joka on viruksen edessä yhtä haavoittuvaista kuin kaikki muutkin ihmiset.

On selvää, että menen itse rokotettavaksi. Tätä edellytetään minulta jo ikänikin vuoksi. Olen pian 81-vuotias, joten kuulun siihen ikäryhmään, joka tulee rokottaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan pakko tai valinta – ratkaisuni perustuu lähimmäisiäni kohtaan tuntemaani vastuuseen.

Toivon, että suuri osa maailman väestöstä rokotetaan pikaisesti, jotta tappavan viruksen leviäminen voidaan pysäyttää. Kunnes tämä on tehty, meidän tulee noudattaa tarkasti turvatoimia, jotta emme joudu suremaan vielä suurempaa uhrimäärää.