Uusi Aamun Koitto muotoutumassa

Ajankohtaista | 19.01.2021

Parhaillaan hiotaan painetun lehden sivusuunnitelmia. 

Kirkon palvelukeskuksen johtaja Hannele Meskus on iloinnut huomatessaan, että uusi, valtakunnallinen Aamun Koitto on herättänyt laajaa kiinnostusta.

– Ihmiset tiedustelevat sekä Aamun Koiton verkkolehden että painetun lehden ilmestymisaikatauluja. Nämä ovat oikein positiivisia merkkejä siitä, että uuden, yhteisen lehtemme ilmestymistä odotetaan innokkaasti, toteaa  Meskus.

Alun perin Aamun Koitto -verkkolehti oli suunniteltu ilmestyväksi tammikuun aikana. Nyt ilmestymisajankohdaksi on määritelty väljemmin alkuvuosi. Printtilehden hiippakuntaliitteineen on määrä ilmestyä ensi kertaa kesäkuussa 2021. 

– Suomen ortodoksit ovat ansainneet mahdollisimman hyvin toimitetun lehden, olipa kyseessä sitten verkko- tai printtiversio. Tulimme yhdessä päätoimittaja Susanna Sompin kanssa siihen tulokseen, että on viisaampaa siirtää aiottua aloitusta hiukan kuin hätiköidä. Meillä on ollut haasteita esimerkiksi laitetoimitusten osalta, eli toimitukset ovat viivästyneet koronapandemian vuoksi. Tällaisille syille kukaan ei mahda mitään, ja niiden kanssa on vain elettävä, Meskus toteaa.

Lisäksi vaakakupissa painoi se, että mitään todellista aikapainetta ei ole.

– Kirkon asioiden päivittäistiedotus hoituu muun muassa ort.fi-sivuston kautta, ja paikallisia hiippakuntalehtiä ilmestyy vielä tänä vuonna.

Hallinnollisesti Aamun Koitto -julkaisu sijoittuu palvelukeskuksen toimialueelle. Printtilehden osalta on parhaillaan menossa painotalojen kilpailutus. Lisäksi lehden visuaalinen ilme on jo pitkälle suunniteltu, ja parhaillaan hiotaan painetun lehden sivusuunnitelmia. 

– Asiat etenevät hyvää vauhtia pikku haasteista huolimatta. Verkkolehteen tuotetaan jo sisältöä sekä etsitään lisää bloggaajia. Luvassa on monia kiinnostavia kirjoittajia aina papistosta ja tutkijoista lähtien, mutta myös seurakuntalaisen ääni pääsee kuuluville. 

Verkkolehden tekninen alusta on ollut valmiina jo pitkään, ja Aamun Koitto sai juuri uuden, upean nimiön, joka kuvastaa sekä ortodoksista traditiota että modernia otetta.  

– Nimiö hyväksytetään toimitusneuvostolla, ja kommentit ovat olleet hyvin myönteisiä.

Meskuksen optimismia pönkittää vielä se, että uutta Aamun Koittoa on tekemässä motivoitunut ja taitava joukko. Lehden toimitusneuvostossa on paljon viestinnällistä kokemusta ja näkemystä, minkä lisäksi muutkin Aamun Koiton sidosryhmät ovat lähteneet innolla mukaan.  

– Tehtävää on toki vielä paljon. Lopuksi haluan toivottaa Aamun Koiton päätoimittajalle Susanna Sompille ja kaikille taustavoimille voimia ja menestystä vaativassa tehtävässä. Tästä tulee hieno juttu!

Päätoimittaja Susanna Sompin esittäytyminen ort.fi -sivuilla: https://ort.fi/uutishuone/2021-01-04/vain-mato-ei-voi-kaatua