Kyselytutkimus ortodoksisesta aineistosta virsikirjassa

Ajankohtaista | 18.01.2021

MuM, TM Pauli Pietiläinen tutkii, miten kirkollisten kulttuurien välinen vaikutteiden lainaaminen koetaan lähtökulttuurissa ja vastaanottavassa kohdekulttuurissa.

Hyvä Työtoveri Suomen ortodoksisessa kirkossa, kanttori, pappi, diakoni tai kirkkomusiikin ja teologian opiskelija!

Nimeni on Pauli Pietiläinen, olen luterilainen pappi ja entinen kanttori Lahdesta, Keski-Lahden seurakunnasta. Teen väitöskirjatutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimuksessa tarkastellaan muun muassa kolmen ortodoksistaustaisen laulun (pääsiäistropari, D. Bortnjanskin Monia vuosia sekä Ken kielin voisi kuvaella) tuloa evankelisluterilaisen kirkon virsikirjaan. Tutkimuksen tarkoitus on analysoida, miten kirkollisten kulttuurien välinen vaikutteiden lainaaminen koetaan lähtökulttuurissa ja toisaalta myös vastaanottavassa kohdekulttuurissa. Kyselytutkimus pyrkii selvittämään ortodoksisen kirkon kanttorien, pappien, diakonien ja kirkkomusiikin tai teologian opiskelijoiden näkemyksiä näiden laulujen ottamisesta luterilaiseen virsikirjaan.

Miten päädyin tällaiseen tutkimukseen? Koska minulla on sekä kirkkomusiikin koulutus Sibelius-Akatemiasta, että teologian opinnot Helsingin yliopistosta, yritin löytää sellaisen tutkimuskohteen, jossa nämä yhdistyisivät. Ekumeeniset kysymykset ovat myös aina olleet mielenkiintoisia minulle. Ystäväni yliopistonlehtori, TT dos. Esko Ryökäksen vinkistä hain jatko-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistossa teologian laitokselle. Sain jatko-opinto-oikeuden ja pääaineekseni tuli ortodoksinen kirkkomusiikki! Nyt on samalla tilaisuus – ja vähän pakkokin – perehtyä ortodoksiseen jumalanpalvelus- ja kirkkomusiikkiperinteeseen, niihin rikkauksiin, jotka ovat minulta tähän asti olleet kätkössä. Teologian laitoksella toimii pieni, mutta vireä ortodoksisen kirkkomusiikin tutkimusseminaari, jonka työskentelyyn on ollut ilo osallistua.

Tutkimukseni pääohjaaja on teologian osaston varajohtaja, yliopistotutkija TT Maria Takala-Roszczenko ja toinen ohjaaja Esko Ryökäs.

En saa tietooni vastaajaa ja tutkimuksen raportointi tapahtuu niin, että ketään ei voi tunnistaa. Olisin kiitollinen, jos olisit myös käytettävissä haastatteluun. Tarkempia tietoja kyselyn esittelysivulla.

Linkki kyselytutkimukseen: https://webropol.com/s/uef2021kimus

Kyselyä on jaettu myös Ortodoksisten Kanttorien Liiton ja Ortodoksisten Pappien Liiton kautta. Opiskelijoita lähestytään somekanavien kautta.

Parhain terveisin,
Pauli Pietiläinen, MuM, TM
paulipie@student.uef.fi
040 414 3814