”Vain mato ei voi kaatua”

Ajankohtaista | 04.01.2021

Susanna Somppi, kirkon yhteisen vuonna 2021 ensi kertaa ilmestyvän lehden päätoimittaja, esittäytyy.

Susanna Somppi

FM Susanna Somppi aloittaa uuden, valtakunnallisen ortodoksisen Aamun Koitto -julkaisun päätoimittajana 1.1.2021 lähtien.

Nykyiset seurakunta- ja hiippakuntalehdet korvaava julkaisu jatkaa Sortavalassa vuonna 1896 perustetun Aamun Koitto -lehden tarinaa. Historiassaan jo monia muutoksia läpikäynyt Aamun Koitto muuntautuu nyt ensi kertaa kaikkien Suomen ortodoksisen kirkon jäsenten yhteiseksi lehdeksi.

Uudistunut Aamun Koitto alkaa ilmestyä ort.fi -sivustolta löytyvänä verkkolehtenä tammikuun 2021 aikana. Ensimmäinen painettu tabloidmuotoinen Aamun Koitto jaetaan jokaisen Suomen ortodoksisen kirkon jäsenen kotiin kesäkuussa.

Päätoimittaja esittäytyy omin sanoin

”Vain mato ei voi kaatua.” Näillä humoristisilla sanoilla olen rohkaissut itseäni suuren haasteen edessä, tultuani valituksi uuden, yhteisen ortodoksisen Aamun Koitto -julkaisumme päätoimittajaksi. Otan vastaan Aamun Koiton päätoimittajan tehtävät kiitollisena luottamuksesta ja nöyrin mielin. Edessäni on valtaisa haaste, johon kukaan ei kykene vastaamaan yksin, eikä minun onneksi tarvitsekaan.

Aion yrittää parhaani, mutta olen valmis myös kompuroimaan – ja nousemaan uudelleen ylös. Sanon näin, koska en kuvittele, että osaisin heti luoda teille, rakkaat lukijat, täydellisen lehden.

Mutta lupaan yrittää parhaani; käyttää aikaani, hyödyntää kaiken journalistisen taitoni ja osaamiseni, jotta uusi Aamun Koitto olisi teille iloksi ja uskon vahvistukseksi.

Haluaisin luoda Aamun Koitosta kaikkia Suomen ortodokseja yhdistävän median, joka paitsi lähentää meitä toisiimme, myös rakentaa vahvaa ja myönteistä ortodoksista identiteettiä.

Toivoisin, että voisimme yhdessä kohdata ikävätkin asiat avoimesti, mutta rakentavassa hengessä. Minusta meidän ei tarvitse väistää yhteiskunnallista keskustelua - meillä ei ole mitään pelättävää. Päinvastoin - meillä on paljon voitettavaa ja paljon annettavaa. Uskon, että Kirkkomme turva kantaa meitä minkä tahansa maallisen ajan ilmiön, kuohunnan tai kohun ylitse.

Mutta samalla tarkatkoon meistä jokainen itseään: onko minun oma panokseni, kommenttini tai käyttäytymiseni tänään rakennukseksi vai hävitykseksi? Sosiaalisessa mediassa käydään ajoittain vilkastakin keskustelua, ja hyvä niin. Kuitenkaan emme voi missään tilanteessa unohtaa toisen kunnioittamista: meistä jokainen on Jumalan kuva. Se ei muutu miksikään, kohtasimmepa toisemme livenä tai netissä. Tällaista keskustelukulttuuria toivoisin noudatettavan Aamun Koiton tulevissa sosiaalisen median kanavissa, joita on alkuvaiheessa kolme: Facebook, Instagram ja Twitter.

Haluan alusta asti osallistaa seurakuntia, seurakuntalaisia ja nuoria ottamaan aktiivisesti osaa Aamun Koiton tekemiseen ja kehittämiseen. Konkreettisia keinoja voivat olla esimerkiksi seurakuntalaisten ja nuorten saaminen mukaan sosiaalisen median kanavien sisällöntuotantoon.

Tavoitteeni on myös välittää lukijoillemme ja kaikille muillekin Kirkkomme hengellistä antia; sen kauneutta ja runsautta. Haluaisin tarjota lukijoille niin piispojemme kuin pappiemme opetusta, mutta tarttua myös ajankohtaisiin ilmiöihin, ihmisiin ja puheenaiheisiin.

Valamon ja Lintulan luostareiden tai Riisa-museon aineellisia ja aineettomia aarteita ei sovi myöskään unohtaa, minkä lisäksi haluan tuoda esiin eri järjestöjemme toimintaa ja kuulumisia.

On myös hyvä tiedostaa, että Suomen ortodoksinen kirkko toimii kansainvälisessä kontekstissa. Näin ollen tavoitteena on uutisoida myös meidän kannaltamme kiinnostavia asioita kansainvälisiltä areenoilta.

Kuuntelen mielelläni palautetta, jota toivon saavani teiltä runsain mitoin. Olen valmis tekemään korjausliikkeitä aina, kun ne ovat perusteltuja ja tarpeen.

Ennen kuin ensimmäistäkään uuden Aamun Koiton numeroa on julkaistu, olen jo nyt saanut paljon tukea, josta haluan kiittää.

Ensinnäkin olen pyytänyt saada kuulla ajatuksia kaikilta piispoiltamme, ja he ovat tarjonneet apuaan ja tukeaan pyyteettömästi.  Lämmin kiitos teille siitä, arvoisat isä Esipaimenet Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia. Tukenne on äärettömän arvokasta!

Haluan kiittää myös tähänastista esimiestäni, Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmista, jonka joustava ja kannustava suhtautuminen on tasoittanut jo monta kuoppaa uuden Aamun Koiton tieltä.

Lisäksi Aamun Koittoa on ollut auttamassa päivänvaloon vaivojaan säästämättä Suomen ortodoksisen kirkon vastaava tiedottaja Maria Hattunen. Aamun Koittoon kirjoittaa näillä näkymin myös isä Vladimir Sokratilin - ja jatkossa varmasti monet muutkin. Lisäksi haluan kiittää toimitusneuvostoa arvokkaista mielipiteistä ja lämpimästä vastaanotosta. Toimitusneuvostoon kuuluvat tällä hetkellä isä Jonas Bergenstad, isä Tuomas Kallonen, isä Tuukka Rantanen, Sari Helin, Mauri Liukkonen ja Tiina Makkonen. Lämmin ja vilpitön kiitos!

Odotan innolla, että saan luoda yhdessä teidän kaikkien kanssa jotain aivan uutta, elähdyttävää ja raikasta - Kirkkomme traditiota ja isiemme opetusta kunnioittaen.

Tarvitsemme toinen toisiamme niin lehden teossa kuin elämässä yleensäkin.

Tulkaa siis mukaan, meidän matkamme alkaa NYT!

Siunauksellista uutta vuotta teille kaikille toivottaen,
Susanna

Kuka?

Nimi: Susanna Somppi
Ammatti: toimittaja
Koulutus: filosofian maisteri ja sosionomi amk
Työhistoria: työskennellyt mm. ma tiedottajana Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa, uutistoimittajana ja verkkosihteerinä Kirkko ja kaupunki -julkaisussa sekä rikos- ja uutistoimittajana Iltalehdessä, erityisohjaajana lastensuojelun erityisyksikössä, erikoissuunnittelijana Rikosseuraamuslaitoksella sekä Viron kansallisooppera Estonia Teaterin ulkomaan tiedottajana
Harrastukset: kirjallisuus, puutarhatyöt ja uinti

Kuva: Susanna Sompin kotialbumi