Valamolle tunnustusta kestävästä metsätalouden hoidosta

Ajankohtaista | 21.12.2020

Luostarin metsät ovat FSC ja PEFC metsäsertifiointien piirissä.

Kuva palkinnon luovutuksesta

FSC-Suomi, Vastuullisen metsänhoidon yhdistys palkitsee vuosittain henkilön tai organisaation, joka edistää kestävää metsätaloutta Suomessa Vastuun Taimi-palkinnolla. Tämän kunnianosoituksen sai tänä vuonna Valamon luostari osoituksena ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen metsänhoidon harjoittamisesta.

Luostarin omistama metsäpinta-ala on tällä hetkellä 470 ha ja sille on laadittu uusin metsäsuunnitelma 2018. Suunnitelma perustuu metsäluokitukseen, jolla on tavoitteena ohjata pitkänaikaväin hoitotavoitteita ja mikä ohjaa kuviotasoista hoito-ohjeistusta. Ensimmäinen luostarin tilaama metsäsuunnitelma on vuodelta 1954, minkä jälkeen luostarin metsänhoito on ollut pitkäjänteistä ja suunnitelmallista.

Tämä metsänhoidon perinne jatkuu edelleen tuleville polville. Uuteen metsäsuunnitelmaan on kirjattu luostarin metsähoidon periaatteet seuraavasti: Valamon Luostarin metsänhoidossa huomioidaan täysimääräisesti se mitä vuosisataisessa ortodoksiperinteessä on koettu ja hyväksi havaittu luonnon hyödyntämiseksi, varjelemiseksi ja tuleville sukupolville säilyttämiseksi. Meitä on luonnonvarojen hyödyntäjinä kehotettu viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Luostari käyttää luonnontuotteita monipuolisesti tarpeisiinsa ja pitää metsien hoidossa etusijalla kestävää metsätaloutta. Edellä mainittuja tavoitteita ovat mm. kokonaisvaltainen luonnonhoito, arvokkaiden elinympäristöjen säästäminen, luostarin aineettomien virkistys-, luonto- ja maisema-arvojen turvaaminen sekä kestävä puuntuotanto.

Suunnitteilla koriste-esineistöä omasta visakoivusta

Jatkossa Luostarin on tarkoitus valmistaa jonkin verran myös omista metsistä tuotetusta raaka- aineista lopputuotetteita kuten koriste-esineistöä. Luostarilla on noin hehtaarin laajuinen 38 – vuotias visakoivikko, minkä raaka-aineen hyödyntäminen voidaan aloittaa lähivuosina. Metsikköä on harvennettu ja samalla päästy näkemään runkojen sisään. Visalankut ovat varastoissa ilmakuivauksessa. Visaisuusaste näyttää lupaavalta tulevien vuosien tuotantoa ajatellen.

Valamon veljestö on vanhastaan tehnyt puhdetöinään käyttö- ja koriste-esineitä nimenomaan visakoivusta. Liekö sitten visaa ollut jo Valamon saaren koivuissa vai onko materiaali toimitettu sinne muualta Karjalasta, niin siitä ei ole täyttä varmuutta. Tuon aikaista esineistöä on palaututut jonkin verran takaisin luostarille ja näistä malleista pyritään nyt luomaan omaa Valamon visa-brändiä, kun meillä on desing ja materiaali luonnostaan. Tuotteille haetaan vielä FSC-merkki 2021, minkä jälkeen tuotteiden markkinointia voidaan aloittaa.

– Luostarin metsä on meille ja monille vieraillemme tuttu hiljentymisen, kokemisen paikka sekä inspiraation lähde. Sitä me Valamossa vaalimme jatkossakin, kertoo metsätilanhoitaja Raimo Asikainen luostarin tiedotteessa.

Valamon luostarin metsistä, metsänhoidon historiasta ja nykyisistä hoitoperiaatteista kertova tiedote ohessa pdf-muodossa.

Kuvassa Teemu Huikuri (FSC-suomi) ja Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei. Kuva: Valamon luostari.