80 vuotta pappismunkki Paisin marttyyrikuolemasta

Ajankohtaista | 21.12.2020

Piispainkokous kehottaa kaikkia seurakuntia toimittamaan panihidan isä Paisille 28.12.2020.

Isä Paisi, maalliselta nimeltään Pavel Varlaamovitš Rjabov, syntyi talonpoikaisperheeseen Arkangelin kuvernementissa 5. tammikuuta vuonna 1881 juliaanisen kalenterin mukaan. Hän jäi orvoksi jo alle 2-vuotiaana. Pavel Rjabov kävi alkeiskoulun kotipaikkakunnallaan, josta siirtyi Solovetskin luostariin kuuliaisuusveljeksi (1898-1908). Igumeni Jonafan pyysi hänet vuonna 1908 mukaansa Petsamon luostariin, jossa palveli yhtäjaksoisesti aina pidättämiseensä asti 3.12.1939. 

Munkkidiakoniksi isä Paisi vihittiin 1913 ja arkkipiispa Herman siunasi hänet pappismunkiksi vihittynä luostarin johtajan tehtävään Valamossa vuonna 1932. Suomen kansalaisuuden pappismunkki Paisi sai muun veljestön tavoin, kun Petsamon luostari siirtyi Tarton rauhassa Suomen hallintoon 1920-luvun alussa.

Kun puna-armeija aloitti talvisodan hyökkäyksen ja miehitti luostarin, isä Paisi vangittiin. Häntä kuulusteltiin ja painostettiin useita kuukausia eri paikkakunnilla, mutta hän ei luopunut uskostaan eikä kieltänyt Kristusta. Hänet tuomittiin lopulta 19.11.1940 kuolemaan syytettynä avunannosta kansainväliselle porvaristolle ja yrityksestä kumota neuvostovalta. Bolsevikit teloittivat hänet Leningradissa ampumalla vanhan ajanlaskun mukaisena pyhittäjä Trifon Petsamolaisen muistopäivänä 28.12.1940. On huomioitava, että hän oli Suomen kansalainen ja Suomen ja Neuvostoliiton välillä oli tuolloin jo rauha.

Murmanskin syyttäjänviraston aloitteesta isä Paisin maine palautettiin 1992. Moskovan patriarkaatin Synodi kanonisoi Murmanskin alueen uusmarttyyreita 30. heinäkuuta vuonna 2003 pidetyn kokouksen päätöksellä. Toisin kuin alueen muut uusmarttyyrit isä Moisei Kozhin ja Petsamon luostarin noviisi Feodor Abrosimov, isä Paisi ei ollut pyhien joukkoon liitettyjen joukossa.

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous päätti 15. joulukuuta pitämässään kokouksessa, että kaikkia Suomen kirkon seurakuntia ja luostareita kehotetaan toimittamaan panihida isä Paisin kuolinpäivänä 28. joulukuuta hänen kuolemattoman sielunsa muistoksi.

Teksti: Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni