Ekumeeninen joulu televisiossa jouluaattona

Ajankohtaista | 17.12.2020

Jo perinteiseksi muodostuneessa tilaisuudessa Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa arkkipiispa Leo.

Vuodesta 1994 saakka järjestetty Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tapahtuma järjestetään tänäkin vuonna. Aiempien vuosien tapaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa ja vapaita suuntia edustava kirkko esittävät Tuomiokirkossa yhteisen vetoomuksen maailmanrauhan puolesta.

Tänä vuonna tilaisuus ei ole avoinna yleisölle, vaan se nauhoitetaan koronaturvallisesti 17.12. ja tallenne lähetetään Yle TV1 -kanavalla jouluaattona ennen joulurauhanjulistusta. Lähetys on katsottavissa myöhemmin myös Yle Areenassa.

Ekumeenisen joulun teemana on tänä vuonna Yhteys toisiimme – yhteisöllisyys mielenterveyden tukena. Taustalla on ajatus siitä, miten jokainen meistä voi tukea lähimmäisiään sanoin ja teoin ettei kukaan jäisi yksin koronakriisin keskellä. 

Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esittävät Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato sekä Suomen Adventtikirkon johtaja Aimo Helminen.

Vuodesta 1998 tilaisuuteen on kutsuttu myös humanitaarisen viestin tuoja. Viestin tuojaksi pyydetään tunnettu ja arvostettu henkilö tai organisaatio, joka omalla panoksellaan on osallistunut maailman rauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen. Tänä vuonna humanitaarisen viestin tuojaksi on kutsuttu Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja, dosentti Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Tilaisuudessa esiintyvät sopraano Mari Palo ja tenori Mika Nisula. Turun filharmonista orkesteria johtaa kapellimestari Pertti Pekkanen. Urkurina toimii Markku Hietaharju ja kanttorina Jukka Pietilä.