Laissa ortodoksisesta kirkosta ei estettä etäkokouksille

Ajankohtaista | 14.12.2020

Hallitusneuvos Hanna Kiiskinen ei katso ortodoksisen kirkon menetelleen sääntöjen vastaisesti.

Yle uutisoi 10.12., että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaa säätelevää kirkkolakia ollaan uudistamassa niin, että se sallisi etäkokousten järjestämisen. 

Toimittaja Petri Kivimäen haastattelema hallitusneuvos Hanna Kiiskinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kommentoi lakimuutosta ja huomautti samalla, että asia koskee myös Suomen ortodoksisen kirkon toimielimiä. ”Sähköinen kokous ei ole mahdollinen”, Kiiskinen totesi.

Suomen ortodoksisen kirkon toimintaa säätelee laki ortodoksisesta kirkosta. Laista ei löydy pykälää, joka estäisi etäkokouksien järjestämisen. 

Tämän myöntää myös hallitusneuvos Hanna Kiiskinen, jonka kanssa kirkon lakimies Jari Rantala on keskustellut asiasta. 

– Korostan vielä, etten ole todennut, että ortodoksinen kirkko olisi menetellyt säännösten vastaisesti. Olen todennut yleisellä tasolla, että läsnä oleviksi on lainsäädännössä yleensä katsottu henkilökohtaisesti paikalla olevat henkilöt, ellei käsitteen sisältöä ole muuten määritelty, kirjoittaa Kiiskinen vastauksessaan.

Kirkollishallitus on pohtinut etäkokouksien järjestämistä useaan otteeseen kuluvan koronavuoden aikana ja linjannut, että poikkeusoloissa välttämättömät kokoukset voidaan järjestää etäyhteyksin.

22.4.2020 kirkollishallitus linjasi, että ”seurakunnanvaltuuston kokous voidaan järjestää etäkokouksena sähköisiä työvälineitä hyväksi käyttäen siten, että seurakunnan jäsenillä on avoin mahdollisuus sähköisesti seurata seurakunnanvaltuuston kokouksen kulkua.” Samassa yhteydessä todettiin, että kokouksen järjestämisessä on poikkeusoloja koskevien säännösten lisäksi noudatettava, mitä OrtL:n 96 §:ssä säädetään.

30.9.2020 kirkollishallitus päätti, että kirkolliskokous järjestetään marraskuussa 2020 tartuntavaaran vuoksi etäyhteyksin. 14.10.2020 kirkollishallitus teki lisäksi päätöksen jättää osan asialuettelon asioista käsittelemättä etäkokouksessa. Ne siirrettiin käsiteltäväksi 16.–18.4.2021 pidettävässä ylimääräisessä kirkolliskokouksessa, josta kirkollishallitus teki päätöksen 19.11.2020.

Linkki Ylen uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-11690855