Matkaterveiset Konstantinopolista

Ajankohtaista | 04.12.2020

Arkkimandriitta Sergei ja rovasti Timo Tynkkynen osallistuivat pyhän apostoli Andreaksen juhlaan ekumeenisen patriarkaatin keskuksessa Fanarissa.

Konstantinopolin patriarkaatti vietti perustajanaan pidetyn pyhän apostoli Andreaksen juhlaa 30.11.20 Fanarissa, patriarkaatin keskuksessa. Juhlassa oli läsnä katolisen kirkon edustajana mm. kardinaali Kurt Koch, Ukrainasta oli saapunut pääministeri Denis Shmygal, Kreikkaa edusti Istanbulissa oleva pääkonsuli. Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen lähettäminä olivat Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei ja Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra, rovasti Timo Tynkkynen.

Vuosittainen apostoli Andreaksen päivä on merkittävä Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin juhla, joka tänä vuonna toteutettiin tarkkojen koronarajoitusten ja turvallisuustoimien puitteissa.

Patriarkka Bartolomeoksen mukaan Suomen kirkko oli nyt ensimmäisen kerran virallisesti läsnä tässä tapahtumassa, mikä huomioitiin merkittävällä tavalla juhlapuheissa ja tiedotusvälineissä. Patriarkan kutsuun vastaamiselle osoitettiin suurta arvostusta.

Patriarkka Bartolomeos toimitti juhlapäivän aamupalveluksen ja liturgian, jossa Ukrainan pääministeri Shmygal luki äidinkielellään uskontunnustuksen ja Kreikan pääkonsuli Isä meidän -rukouksen. Edeltävänä lauantaina vietettiin Ukrainan 1930-luvun suuren nälänhädän miljoonien uhrien muistopäivää.

Varsinaisten juhlajumalanpalvelusten ohella vieraille esiteltiin patriarkaatin toimintaa ja tutustuttiin kaupungin kirkollisiin kohteisiin. Patriarkka Bartolomeos tervehti ilolla piispainkokouksen päätöstä apulaispiispan valinnasta Suomen kirkolle. Keskusteluissa hän korosti konkreettista yhteyttä ja sen vahvistamista Suomen kirkon ja patriarkaatin välillä. Patriarkka Bartolomeos korosti puheessaan sitä, että Konstantinopolin äitikirkko pitää huolta autonomisesta kirkostamme. Kirkkoamme hyvin tuntevana patriarkkamme keskusteli kanssamme luostariemme kuulumisista ja muista ajankohtaisista asioista.

Kirkkomme edustajien matka järjestettiin tarkoin annettujen turvallisuusohjeiden puitteissa. Turkissa olivat voimassa tiukat rajoitukset, mikä näkyi myös paikallisen väestön osallistumismäärässä. Suomen edustajien osalta on myös paluumatkan jälkeen noudatettu viranomaisten ohjeita karanteenista ja testauksista.

Teksti: Arkkimandriitta Sergei ja rovasti Timo Tynkkynen