”Minun sydämeni on täynnä kiitollisuutta”

Ajankohtaista | 21.11.2020

Diakoni Heikki Korhonen (s. 1953, Kemi) nukkui kuolonuneen kotonaan perjantaina 20.11.2020. 

Tuohus

Isä Heikki Korhonen teki työuransa pääasiassa erilaisissa viestintäalan tehtävissä ja toimittajana. Hän opiskeli tiedotusoppia ja organisaatioviestintää Tampereen ja Helsingin yliopistoissa. Saksan kieltä hän opiskeli Berliinin yliopistossa ja kiinan kieltä ja kirjallisuutta Pekingin yliopistossa. Heikki toimi Aasian maiden kirjeenvaihtajana ja asiantuntijana mm. BBC:lle, Kauppalehdelle ja MTV:lle. Vuodesta 1995 lähtien hän työskenteli oman viestintäalan yrityksen kautta mm. Rakennusliitolle, Keskolle ja useille energia-alan yrityksille. 

Heikki Korhonen tunnettiin myös tietokirjailijana. Hän käsitteli teoksissaan erityisesti Kiinaa ja muuta Aasiaa sekä muun muassa yrittämiseen liittyviä teemoja.  

Vuodesta 2013 lähtien isä Heikki palveli diakonina Kristuksen kirkastumisen kirkossa Porvoossa. Hänellä oli useita kirkollisia luottamustehtäviä, joista mainittakoon jäsenyydet Helsingin seurakunnan viestintävaliokunnassa, Pyhän Helenan säätiön hallintoneuvostossa sekä Venäläisen Hyväntekeväisyysyhdistyksen ja Lintulan luostarin ystävien hallituksessa. Lisäksi isä Heikki kirjoitti kolumneja Ortodoksiviesti -lehteen. Vapaaehtoistyötä hän teki myös Kalliolan kuntoutusklinikan asiantuntijana ennen kaikkea alkoholi- ja huumeriippuvaisia auttaakseen. 

Isä Heikki oli sivistynyt ja maailmaa nähnyt ihminen, joka oli aina ”pienten puolella”. Vähäosaisten, syrjittyjen ja päihdeongelmaisten kohtalot koskettivat häntä. Hänen suuressa sydämessään oli sijaa niin perheelle, johon kuuluivat puoliso Sirpa, lapset ja lapsenlapset, kuin Porvoon kirkon pyhäkköyhteisöllekin. Isä Heikin sitkeää luonnetta kuvastaa se, että sairastuttuaan ja menetettyään puhekykynsä hän päättäväisesti harjoitteli puhumaan uudelleen, vieläpä kahteen kertaan. Viimeisinä aikoina jumalanpalvelusten toimittaminen kävi entistä vaikeammaksi, mutta kulloistenkin voimiensa mukaan hän halusi palvella yhteiseen rukoukseen kokoontuvaa kirkkokansaa.  

Otsikon sanat isä Heikki lausui minulle tavatessamme viimeisen kerran. Erittäin vaikean ja kivuliaan sairauden runtelemana hän tunsi elämänsä monien eri vaiheiden jälkeen päällimmäisenä suurta kiitollisuutta kaikesta kokemastaan. Minä puolestani tunnen kiitollisuutta siitä, että sain kohdata hänet. Olkoon isä Heikki matkasi kohti Jumalan iankaikkista valtakuntaa kevyt ja turvallinen! (Kuinka ihailtava tuo hänen asenteensa olikaan).

Saata, Herra, Lepoon nukkuneen palvelijasi, isä Heikin sielu. 

Teksti: Kimmo Kallinen (Porvoon kirkon pappi)