Turvavälit ja maskit pitävät toiminnan käynnissä

Ajankohtaista | 16.10.2020

Kaikissa hiippakunnissa on annettu ohjeita korona-ajan seurakuntatoimintaa varten – mukana vahva suositus kasvosuojuksen käyttöön.

Kasvosuojus kuvassa

Koronaepidemia on pakottanut seurakuntia karsimaan toimintamuotoja ja asettamaan rajoituksia esimerkiksi jumalanpalvelusten osallistujamääriin. Vaikka epidemian pitkittyminen on ikävää, tilanteessa on jotain hyvääkin: monet tartuntojen ehkäisemiseen tähtäävät toimet sujuvat sekä seurakunnilta että kirkkokansalta jo rutiinilla. Tässä mielessä elämme nyt sitä ”uuden normaalin” aikaa.

Voimme olla iloisia ja kiitollisia myös siitä, että seurakuntien tapahtumista ei ole lähtenyt liikkeelle yhtään tartuntaketjua. Myös henkilöstö on säilynyt terveenä, joten seurakuntien jumalanpalveluselämä on voinut jatkua keskeytyksettä.

Nyt tarvitsemme turnauskestävyyttä, jotta tilanne säilyy näin hyvänä jatkossakin.

Turvaväleihin ja tehostettuun hygieniaan olemme jo sopeutuneet - nyt on aika tehdä maskien käytöstä ”uutta normaalia”. Varsinkin kaupungeissa yhä useampi tulee kadulla vastaan maski kasvoilla. Maskit ovat yleisesti käytössä myös joukkoliikenteessä ja kaupoissa. Asiakaspalvelutyöntekijöistä suurin osa käyttää jo maskia joko työnantajan velvoittamana tai omaan harkintaan nojaten. Jos osaamme turvata itsemme ja toisemme muissa toimissamme, miksi emme tekisi niin myös kirkossa?

Ensimmäisessä vaiheessa maskeja suositeltiin vain seurakuntien henkilöstölle tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei onnistu. Nyt kaikki hiippakunnat ovat jo antaneet myös kirkkokansaa koskevan suosituksen kasvosuojuksen käytöstä. Uusimman suosituksen on antanut Oulun hiippakunnan koronatyöryhmä 14.10.2020:

Kiihtyvän koronatilanteen vuoksi suositellaan käytettävän kasvosuojainta kaikissa Oulun hiippakunnan seurakuntien jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa. Maskeja käytettäessä ei kuitenkaan tule unohtaa turvavälejä sekä hyvää käsi-, yskimis- ja aivastushygieniaa. Flunssaoireisena ei tule osallistua seurakuntien toimintaan.

Tilanteen vaatiessa seurakunnat voivat kirkkoherran päätöksellä tehdä paikallisia linjauksia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi seurakuntien tilaisuuksissa.

HUOMIO: Kasvosuojuksen käyttäminen perustuu kirkossa aina vapaaehtoisuuteen. Maskittomuus ei saa siis muodostua kenellekään esteeksi jumalanpalvelukseen tai muuhun toimintaan osallistumiselle. Kirkossa on tilaa sekä maskin kanssa että ilman maskia rukoileville. Muiden maskinkäyttöön tai -käyttämättömyyteen ei tule puuttua.

Helsingin sekä Kuopion ja Karjalan hiippakuntien tuoreimmat koronaohjeet löydät oheisten linkkien takaa:
Helsingin hiippakunta: https://ort.fi/uutishuone/2020-09-25/helsingin-hiippakuntaan-paivitetyt-koronaohjeet
Kuopion ja Karjalan hiippakunta: https://ort.fi/kuopionjakarjalanhiippakunta/node/979