Ekumeeninen vastuuviikko 18.–25.10.

Ajankohtaista | 13.10.2020

Vastuuviikon teemana ovat ihmisoikeuspuolustajat – henkilöt, jotka puolustavat ihmisoikeuksia rauhanomaisesti.

Vuodesta 1979 alkaen vuosittain toteutettu Ekumeeninen vastuuviikko on kirkkokuntien ja kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeuskampanja, jossa kannustetaan toimintaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Vastuuviikon järjestämisestä ja koordinoinnista vastaa Suomen Ekumeeninen Neuvosto.

Tänä syksynä vastuuviikkoa vietetään 18.–25.10. teemalla Ihmisoikeuspuolustajat.Kampanjan viestin mukaan: “Jokaisella on oikeus -- edistää ja pyrkiä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelemiseen ja toimeenpanoon kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.” (YK:n Ihmisoikeuspuolustajajulistus, 1998) Kampanjassa nostetaan esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta ja rohkaistaan jokaista puolustamaan ihmisoikeuksia rauhanomaisesti omassa elinpiirissään.

Vaikka koronaepidemia hankaloittaa suurempien tilaisuuksien järjestämistä, kampanjan sivuilta löytyy jo monta tapahtumaa. Ortodoksisen kirkon piiristä mukana on ainakin Filantropia ry:n Aika puhua! -verkkokeskustelusarja.

Seurakunnat voivat myös syksyn mittaan kutsua kampanjan lähettiläitä vierailulle joko paikan päällä tai etänä. Vierailu on tilaajalle maksuton.

Vastuuviikolle osuu myös 24.10. vietettävä YK:n päivä. Suomen Ekumeeninen Neuvosto kutsuu viimevuotiseen tapaan kaikkia seurakuntia soittamaan kirkonkelloja tai muita soittimia ihmisoikeuksien puolesta 24.10. kello 12. Ihmisoikeuskellot -tempaukseen voi liittää esimerkiksi lyhyen rukoushetken, jonka voi välittää suorana seurattavaksi esimerkiksi seurakunnan sometilillä. Kampanjan tunnisteet ovat #ihmisoikeuskellot ja #vastuuviikko.

Lisätietoa: https://www.vastuuviikko.fi/etusivu