Ketkä lepäävät pyhän rinnalla?

Ajankohtaista | 09.10.2020

Anne-Mari Tiainen kertoo Kokonniemen kalmistossa sijaitsevasta Karhapäiden sukuhaudasta, jossa pyhä marttyyri ja tunnustaja Johanneskin lepää.

Karhapäiden sukuhauta Kokonniemessä kunnostetussa asussa

Karhapäiden sukuhauta on ikiaikaisessa Kokonniemen kalmistossa Ilomantsissa. Tämä on myös marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen viimeinen lepopaikka.

Vähän aikaa sitten kirkon sivulla referoitiin Pogostan Sanomissa julkaistua uutista haudan kunnostuksesta. Juttu herätti paljon kiinnostusta: haudasta haluttiin esimerkiksi nähdä kuvia kunnostetussa asussa. Paikalla käyneitä pyhiinvaeltajia puolestaan kiinnostivat kiviin kaiverretut tekstit, joista on ollut vaikeaa saada selvää.

Keskustelu kiinnitti Facebookissa Karhapään sukuun kuuluvan Anne-Mari Tiaisen huomion. Pyhä Johannes oli hänen ukkinsa setä. Anne-Mari lähetti kirkon viestintään haudasta uuden kuvan ja tiiviin artikkelin sukuhaudasta:

Kuvassa vasemmalla on aikuisten hautakiven vanhan betonijalustan sisältä löytynyt lasten hautakivi, jonka tekstin mukaan paikalla lepäävät F. Karhapään perilliset Iida, Elias ja Tyyne. He ovat pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen puoliveljen Feodorin lapsena kuolleita jälkeläisiä.

Keskellä on Johanneksen puoliveljen Feodorin pojanpojan Lauri Karhapään kesällä 2020 tekemä muistomerkki-hautalyhty. Johannes oli eläessään valontuoja, ja nyt lyhty hänen haudallaan antaa valoa siellä käyville muistelijoille. Johannes itse ammuttiin syyttömänä yön pimeydessä Joensuun Siilaisilla punaisten joukkohautaan Suomen kansalaissodassa vuonna 1918. Lyhdyssä on aurinkokennolla toimivat led-valaisimet ja paikka kahdelle hautakynttilälle. Lyhdyn muoto mukailee Johanneksen kunniaksi Sonkajanrannalle vuonna 1988 pystytettyä Sovinnonristiä. Ylimpänä on marttyyrin haudalle sopiva kärsimysristi, jonka pinta on rosoinen kuten kärsimyshedelmän pinta ja marttyyri ja tunnustaja Johanneksen elämä.

Karhapäitten aikuisten hautakiveen on merkitty ylimmäksi Lario, joka oli Johanneksen vanhapoikasetä ja lahjoitti ja testamenttasi rahaa Sonkajanrannan koulun ja lasten hyväksi. Toisena on Johanneksen tiedot, joissa huomion kiinnittää ilmaisu "murhattu Joensuussa 8.4.1918". Sitten on Katri (Johanneksen 1. vaimo), Eljas (Johanneksen puoliveli nikkari-Ilja), Anastasia (Johanneksen äiti, Vasilein 2. vaimo) ja alimpana on viimeisenä eli vuonna 1926 sukuhautaan haudattu Wasili ("ukko-Vassellii, seppä, Johanneksen isä). Vasilein kuolinaikaa (9.9.1926) ei ole merkitty hautakiveen, jonka Vassellii itse on eläessään hankkinut, kun Johanneksen haudalla alunperin ollut puuristi oli toistuvasti särjetty. Vasilein tiedot olivat jääneet suurimmaksi osaksi vanhan valetun betonijalustan sisään, mutta näkyvät nyt kokonaisuudessaan.

Hautakiven juurella on tuohuskivi, jossa on tuohuksille 12 reikää eli apostolien lukumäärä. Tuohuskivi on tehty Sonkajanrannalta haetusta Jaakko ja Johannes Karhapään kotitalon ylimmästä rappukivestä, kuten hautakivien uudet jalustatkin. Kivessä näkyy Karhapään perheen askelten kuluttama matala kulku-ura, ja sen kiven yli Johannes on astunut viimeiselle matkalleen. Siksi se Lauri Karhapään mukaan sopii hyvin Johanneksen viimeiselle leposijalle, hänen hautakivensä jalustakiveksi.

Johanneksen neljän kuukauden ikäisenä vuonna 1908 kuollut esikoinen Sergei lienee myös haudattu samalle paikalle, koska ukko-Vasselliin hankkima sukuhauta on ollut jo käytössä.

Heille kaikille ikuinen muisto!

"Marttyyrisi Johannes, oi Herra,
karkeloi seppelöitynä voittajana taivaissa
ja kansamme esikoisena pyhien kuorossa,
sillä Sinulta saamallaan innolla hän toimi oikean uskon puolesta kuolemaan asti. 
Hänen rukouksiensa tähden pelasta meidän sielumme." (Marttyyrin tropari, 2. sävelmä)”

Hautakivien tekstit:

Lario Karhapää
* 8.9.1854 + 10.5.1916

Johannes Karhapää 
* 13.7.1884  MURHATTU JOENSUUSSA + 8.4.1918 

Katri Karhapää
* 1883 + 23.8.1910 

Eljas Karhapää 
* 1.8.1873 + 9.4.1906

Anastasia Karhapää 
* 1.1.1853 + 16.11.1906

Wasili Karhapää 
* 4.6.1848

Lasten hautakivi: 

F. Karhapään perilliset

Iida (Sinaida) 
* 1.11.1900 + 9.10.1909

Elias (Ilja) 
* 9.3.1903 + 2.8.1905

Tyyne 
* 18.10.1908 + 16.8.1915