Helsingin hiippakunnan kirkkoherrat antavat tukensa arkkipiispalle

Ajankohtaista | 06.10.2020

Kirkkoherrat ovat pahoillaan Suomen Kuvalehdessä 2.10. esitetyistä väitteistä.

Suomen Kuvalehdessä julkaistiin 2.10. toimittaja Outi Salovaaran artikkeli otsikolla Ortodoksikirkon kriisissä historiallinen käänne. Helsingin ortodoksisen hiippakunnan kirkkoherrat ovat lähettäneet lehteen vastineen, jossa he ilmaisevat tukensa arkkipiispa Leolle ja tämän työlle:

”Toimittaja Outi Salovaaran artikkeli 2.10.2020 on tarkoituksenhakuinen ja sisällöllisesti perustuu pitkälti Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallituksen istunnoista tapahtuneisiin tietovuotoihin sekä yksipuolisiin tulkintoihin. Keskeisenä ajatuksena on todistaa, että arkkipiispa Leo on kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä ja hänen tulisi eläköityä. Media syyllistyy tässä nykytermein lausuttuna maalittamiseen.

Helsingin hiippakunnan kirkkoherroina voimme todeta, että olemme hiippakunnassamme esipaimenen lähimpiä työtovereita ja yhteistyömme perustuu vahvaan luottamukseen. Arkkipiispa Leo johtaa työtämme ja meillä on hänen toiminnalleen täysi tuki ja luottamus. Vahvassa yhteisymmärryksessä olemme mm. etujoukoissa olleet viemässä käytännön tasolle kirkkomme hallinnonuudistusta hiippakuntamme alueella.

Julkisuudessa levitetään jatkuvasti disinformaatiota mm. Konstantinopolin patriarkaatin eksarkaatin aiempien Suomen vierailujen syistä. Pitkälti kyse on piispainkokouksemme toimimattomuudesta. Toteamme, että ongelma ei ole arkkipiispasta lähtöisin, samoin kuin monet muut ongelmat, joista häntä syyllistetään.

Tarvitsemme työrauhaa kaikille, mukaan lukien arkkipiispamme. Lisäksi toivomme asiallista journalistista otetta uutisointiin. Tietolähteenä ei voi toistuvasti olla vain tietyt pari henkilöä, joilla on kiistatta vahva kielteisesti värittynyt ennakkoasenne ja vaikeus sitoutua kirkollishallituksen linjaukseen asiallisesta viestinnästä. Työelämään kuuluu lojaalisuusvaatimus, mikä sopii hyvin kirkon ajatukseen kuuliaisuudesta.

Meidät kaikki on kutsuttu rakentamaan yhteistä kirkkoamme ja tahdomme olla tukemassa tätä linjaa.”

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan kirkkoherrat

Pastori Jonas Bergenstad
kirkolliskokousedustaja

Rovasti Ion Durac

Pastori Ville Kiiveri

Rovasti Markku Salminen
kirkolliskokousedustaja

rovasti Timo Tynkkynen
kirkolliskokousedustaja