Vuoden 2019 työntekijä on kanttori Kaisu Potkonen

Ajankohtaista | 29.09.2020

Ortodoksisen kirkon työntekijät ry:n vuosikokouksessa valittiin myös uusia hallituksen jäseniä.

Kukkakimppu

Ortodoksisen kirkon työntekijät ry:n hallitus palkitsee vuosittain vuoden työntekijän. Koronaepidemian vuoksi tietoa vuoden 2019 työntekijän valinnasta on saatu odottaa pitkään. Tunnustuksen saaja julkistettiin viimein Joensuussa 29.9. järjestetyn OKT ry:n vuosikokouksen päätteeksi.

Kuten monet muistavatkin, tunnustuksen kohteesta saa tehdä ehdotuksia yhdistyksen hallitukselle ja hallitus valitsee vuoden työntekijäksi henkilön, jonka ehdokkuudelle on esitetty parhaat perustelut.

Tänä vuonna ehdotuksia ei ollut määrällisesti paljon, mutta valinta oli silti vaikea, sillä useampi ehdokas sai tuekseen hienot perustelut, kertoo OKR ry:n puheenjohtaja Annakaisa Onatsu.

– Vuoden 2019 työntekijäksi valittiin Kaisu Potkonen. Kaisu on toiminut Taipaleen seurakunnan kanttorina yli 30 vuotta ja tällä kertaa hallitus halusikin valinnallaan korostaa nimenomaan tällaista nykypäivänä jo harvinaista sitoutumista yhden ja saman seurakunnan palvelukseen. Kaisu tekee työtään koko sydämellään!

Ehdotukseen oli kirjattu seuraavanlaiset perustelut:

  • Hänellä on syvä ja sisäistynyt suhde kirkon liturgiseen elämään, rukouselämään ja hengellisen elämän kokonaisuuteen, mikä hehkuu tavasta laulaa jumalanpalveluksia ja johtaa kuoroa
  • Hänellä on vahva sitoutuminen kaikenikäisiin seurakuntalaisiin, näiden sielunhoidolliseen kohtaamiseen ja äidilliseen, myötätuntoiseen ohjaamiseen
  • Hän on nykyoloissa poikkeuksellisen sitoutunut - vuodesta 1986 - saman seurakunnan palvelukseen miltei koko työuransa ajaksi, mistä on seurannut yhteen kasvaminen seurakuntaperheen ja paikallisen perinteen kanssa, hänellä on näin työssään käytettävissään harvinainen "paikallistuntemus"!
  • Hänellä on halu ja motivaatio pitää huolta työvälineestään (äänestä) ja ammattitaidostaan vielä työuran "loppusuorallakin"
  • Hänellä on nöyryyttä tehdä pienen seurakunnan elämään kuuluvaa erittäin laajaa toimenkuvaa, joka sisältää varsinaisten kanttorin töiden lisäksi diakoniaa, nuorisotyötä, emännöintiä, siivoamista, kansliatyötä, vapaaehtoistyön koordinointia, tiedottamista, jne.
  • Hän on koonnut ja johtanut kuoroa pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti, hän antaa kuorolle todella vahvan rukouksellisen esimerkin ja virittää sen hienosti jumalanpalveluksen aaltopituudelle.
  • Hän on toiminut tukena ja valoisana esimerkkinä lukuisille itseään nuoremmille kanttoreille heidän uransa alkuvaiheessa
  • Hän pyrkii edistämään työyhteisössä kannustamisen ja palautteenannon hyviä käytäntöjä.
  • Ehdokkaamme tuskin itse näkee taitojaan ja vahvuuksiaan kanttorina sellaisena kuin me kollegat kirkon työssä sekä lukemattomat seurakuntalaiset. Vuoden työntekijän tunnustus toisi tämän taitavan ja sydämeltään kirkon työhön sitoutuneen kanttorin työn arvon esille tavalla, jota se esimerkillisyydellään kaipaa.

Kaisu Potkonen lähetti tunnustuksesta kuultuaan vuosikokousväelle seuraavan viestin:

Hyvä Jumalan kasvimaalla uurastava kokousväki!

Sain eilen hämmentävän puhelun matkallani kiitosrukoushetkeen syntymäpäiviään viettäneen seurakuntalaisen luo. En tiedä, mitkä ovat ne perusteet, joilla vuoden työntekijä -valinta osui minun kohdalleni, mutta voin sanoa, että ilahduin valtavasti uutisesta.

Jokaisella meillä on oma tehtävämme, jossa saamme käyttää Luojalta saamiamme lahjoja.

Kirkon työ kaikkinensa on arvokasta ja tärkeää: toiset muokkaavat maata, toiset kylvävät, toiset kastelevat ja toiset...lannoittavat. Siemen itää, taimet nousevat ja varttuvat hyvän ja hedelmällisen yhteistyön tuloksena.

Kokouksen aikaan olen siivoamassa Jumalansynnyttäjän Tihvinäläisen ikonin kirkkoa yhdessä perustamani ”Kirkon Ystävät” -ryhmän kanssa. Meillä on siis siivoustalkoot ja kuulen jo korvissani sen iloisen pulinan, joka kantautuu imurin hurinan läpi. Eilen illalla siellä oli toisenlainen äänimaisema, kun kuoro kokoontui harjoituksiinsa.

Siellä ihanassa kotikirkossani olen ajatuksissani hetken myös teidän kanssanne ja kiitän sydämestäni saamastani huomiosta. Kaiken hyvän Luoja ja Antaja siunatkoon kaikkien meidän työtämme, antakoon hyvän kasvun ja aikanaan runsaan sadon. Siihen tarvitaan monenlaista osaamista ja paneutumista.

Lämmöllä tervehtien Kaisu-kanttori Taipaleelta

Vuosikokouksessa tehtiin myös henkilövalintoja. Ortodoksisen kirkon työntekijät ry:n puheenjohtajana jatkaa Annakaisa Onatsu. Hallituksessa jatkavat myös Milja Sarlin, Artturi Hirvonen ja Nemanja Balcin. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Tommi Kallinen, Harri Linna ja Tuomas Lempinen.

Monia vuosia kanttori Kaisu Potkoselle ja OKT ry:n uudelle hallitukselle!