SEN kutsuu kristittyjä rukoukseen Morian turvapaikanhakijoiden puolesta

Ajankohtaista | 09.09.2020

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osoittaa saatesanoissaan myötätuntonsa myös hädänalaisia auttavalle Kreikan kirkolle.

Tuohuksia Kristuksen ikonin edessä

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on tänään 9. syyskuuta julkaissut vetoomuksen, jossa se kehottaa yhteiseen rukoukseen Kreikassa Morian pakolaisleirillä tapahtuneen tuhoisan tulipalon vuoksi.

Arkkipiispa Leo pyytää kaikkia yhtymään rukoukseen seuraavin saatesanoin:

Saimme tänään kuulla ja lukea Kreikan Lesboksen saaren pakolaisleirin tulipalosta. Morian leiristä on jo tullut symboli Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden kohtaloille. Moria Kreikan suurimpana leirinä ei ole ainoa. Myös muilla suomalaisillekin tutuilla saarilla eletään turistille vierasta todellisuutta, jonka realiteetteja ovat ylitäydet pakolaisleirit ja niistä aiheutuviin ongelmiin kyllästyneet paikalliset ihmiset.

Leirit ovat osa EU:n järjestelmää, joka jättää kodeistaan lähtemään joutuneet ihmiset pitkiksi ajoiksi väliaikaiseksi suunniteltuihin oloihin. Heillä ei ole pääsyä leireiltä eteenpäin – he vain odottavat vailla tulevaisuuden näkyä, yhä heikkenevissä olosuhteissa.

Tämän vuoden aikana leireillä koettua levottomuutta on lisännyt meitä jokaista kohdannut koronaviruspandemia, jonka leviämistä leirien kaltaisissa olosuhteissa on aiheellisesti pelätty. Leiriolosuhteissa virukselta on vaikea suojautua, mutta viranomaisilla ei ole ollut mahdollisuutta päästää ihmisiä turvaan. Näin yritys hallita tartuntoja on johtanut ihmisoikeuksista tinkimiseen, sillä oikeus terveyteen on yksi ihmisoikeus.

Suomalaisten kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen järjestö, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, on liittynyt eurooppalaisten kirkkojen vetoomukseen rukoilla leirien turvapaikanhakijoiden, mutta myös kreikkalaisten puolesta, jotta järjestelmää, joka pitää turvapaikanhakijat kansoittuvilla leireillä saataisiin muutettua yhteisvastuullisemmaksi.

Muistamme kaikki, miten esimerkillisen vieraanvaraisesti kreikkalaiset ottivat muutama vuosi sitten vastaan Turkista saapuvia ihmisiä. Haluankin osoittaa myötätuntoni myös Kreikan ortodoksiselle kirkolle ja sen arkkipiispalle Hieronymokselle, jonka johtamana kirkko on koettanut toimia ihmisten hyväksi.

Tänään rukouksissamme ovat kuitenkin ennen kaikkea ne ihmiset, jotka ovat menettäneet viimeisenkin suojansa tulipalon myötä, kuin myös ne, jotka ovat menettäneet henkensä Välimeren aalloissa Euroopan torjuttua heidät.

Kirkastakoon yhteinen rukouksemme koko elämänasenteemme vieraanvaraisuudeksi toinen toisiamme kohtaan ja hädänalaisten palvelemiseksi, jotta kriisin yhdenkään osapuolen ei tarvitse turvautua äärimmäisiin tekoihin.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston vetoomus 9.9.2020

Suomen Ekumeeninen Neuvosto kehottaa yhteiseen rukoukseen Morian leirillä tapahtuneen tuhoisan tulipalon vuoksi Kreikassa. Ylikansoitetulla leirillä asuu noin 13 000 turvapaikanhakijaa kurjissa oloissa. Tulipalon syytä ei vielä tiedetä, mutta tuhopolton mahdollisuutta ei ole suljettu pois. Palojen alkuja on useita.

Leirin asukkaat ovat paenneet vuorille ja kaupunkiin, johon heitä ei kuitenkaan päästetä. Lesboksen saarelle on tulipalon vuoksi julistettu hätätila. Koko leiri on tulessa. Kreikka tarvitsee meidän rukouksiamme, turvapaikanhakijoiden äärimmäinen hätä on käsin kosketeltava. Pyydämme kirkkoja, seurakuntia ja kaikkia kristittyjä rukoukseen hädänalaisten turvapaikanhakijoiden pelastamiseksi ja saaren asukkaiden varjelemiseksi.

Lesboksen saarella tilanne on jo tähän saakka ollut kestämätön eikä sen kapasiteetti ole riittänyt turvapaikkaa etsivien auttamiseksi. Pyydämme viisautta päättäjille ja kaikille niille, jotka työskentelevät ylikuormittuneessa tilanteessa. Vastuu lähimmäisistä on yhteinen.

Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.

Helsingissä 9.9.2020
Suomen Ekumeeninen Neuvosto