Maailman elämän edestä – For the Life of the World

Ajankohtaista | 01.09.2020

Yhteiskunnallisia kysymyksiä ortodoksisen perinteen pohjalta käsittelevä asiakirja on nyt luettavissa suomeksi.

Ihmisiä suojatiellä

Yksi vuonna 2016 Kreetalla järjestetyn kirkolliskokouksen kantavista teemoista oli terävöittää ortodoksisen kirkon asemaa nykymaailmassa. Vuotta myöhemmin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos asetti teologisen työryhmän pohtimaan erilaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä ortodoksisen perinteen pohjalta. Työryhmän asiakirja ”For the Life of the World” (”Maailman elämän edestä”) valmistui vuonna 2019 ja julkaistiin suuren paaston aikana 2020.

Nyt asiakirjaan voi tutustua myös suomen kielellä. Ensimmäinen oheisista pdf-liitteistä sisältää Amerikan arkkipiispa Elpidoforoksen esipuheen, asiakirjan yhteenvedon ja työryhmän esipuheen. Toinen liite sisältää varsinaisen asiakirjan. Dokumentit on kääntänyt TT Ari Koponen.

45-sivuinen asiakirja jakautuu yhdeksään osaan, joissa käsitellään muun muassa ortodoksista ihmiskuvaa, ihmisoikeuksia, kirkon suhdetta teknologiaan sekä yhteiskunnallisia kysymyksiä sodasta ja köyhyydestä. Näkökulma on modernin elämän realiteeteissa: halpatyövoiman, joukkoviestimien, rakenteelliseen köyhyyden ja ilmastokriisin maailmassa.

Keskustelu asiakirjan esiin nostamista kysymyksistä jatkuu kirkon sivuilla – ja toivottavasti Suomen ortodoksisessa kirkossa laajemminkin. Omat julkiset kommenttipuheenvuoronsa asiakirjan eri osista ovat tähän mennessä lupautuneet kirjoittamaan pappismunkki, professori Serafim Seppälä, rovasti Heikki Huttunen, teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä, toiminnanjohtaja Riina Nguyen, tutkija Talvikki Ahonen, pastori Teemu Toivonen ja pastori Tuomas Kallonen.

Alkuperäinen englanninkielinen asiakirja on luettavissa esipuheineen ja patriarkka Bartolomeoksen saatesanoineen osoitteesta: https://www.goarch.org/social-ethos

Aiempi uutinen aiheesta: https://ort.fi/uutishuone/2020-07-27/uusia-ortodoksisen-sosiaalisen-ajattelun-suuntaviivoja