Arkkipiispa Leon osanotto Beirutin räjähdyksestä 5. elokuuta 2020

Ajankohtaista | 05.08.2020

Beirut ja Libanon tarvitsevat nyt tulevaisuuden toivoa antavia seetripuita, toteaa arkkipiispa Leo.

Libanonin pääkaupungin Beirutin satama-alueella on eilen illalla 4.8. tapahtunut erittäin voimakas räjähdys, jossa on menehtynyt ja loukkaantunut satoja ihmisiä.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ottaa osaa menehtyneiden omaisten ja räjähdyksessä loukkaantuneiden läheisten järkytykseen ja suruun.

Libanonin lipun valkoisella pohjalla on Raamatussa ylistetty seetripuu, jolla on arkkipiispallekin erityinen merkitys toivon symbolina.

”Olen vieraillut Libanonissa ja saanut kokea siellä hyväsydämistä Lähi-Idän vieraanvaraisuutta. Eräs mieleenpainuva kokemus oli kukkulalla sijaitsevan Balamandin yliopiston kampukselta avautuva laakso seetripuineen ja merinäköaloineen. Seetripuuhan on modernin Libanonin tasavallan kansallistunnus. Tunsin konkreettisesti käveleväni Raamatun mailla. Vaikka nykyään Libanonin kuuluisista seetreistä on vain muisto jäljellä, on lipun viittaus meille kristityille toiveikas, kun ajattelemme tätä sodissa ja moninaisissa konflikteissa sekä vastoinkäymisissä paljon kärsinyttä maata. Mieleeni tulee juuri nyt psalmin 92 jae 13: ’Hurskaat kukoistavat kuin palmupuu, kasvavat korkealle kuin Libanonin seetrit.’ Beirut ja Libanon tarvitsevat nyt tulevaisuuden toivoa antavia seetripuita.”

Arkkipiispa kehottaa ortodokseja rukoilemaan kärsivien puolesta: ”Kohottakaamme rukouksemme Kaikkivaltiaalle, että Hän antaisi autuaalliseen kuolonuneen nukkuneiden palvelijoiden sieluille rauhan, lohduttaisi heidän perheitään ja elvyttäisi loukkaantuneet.