Valamon opistolle 186 000 euroa korona-avustusta

Ajankohtaista | 16.07.2020

Opetushallituksen myöntämä avustus paikkaa poikkeusoloista aiheutuneita tulon menetyksiä.

Opetushallitus on tehnyt päätökset vapaan sivistystyön ylimääräisistä valtionavustuksista eli ns. korona-avustuksista. Valamon opisto saa 186 000 euroa poikkeusoloista aiheutuvien tulon menetysten korvaamiseksi.

Opetushallitukselle jätettiin määräaikaan mennessä kaikkiaan 132 hakemusta. Tulon menetysten lopullinen vaikutus jäi monin paikoin arvioitua pienemmäksi, koska myös ennakoituja kustannuksia jäi toteutumatta. Muun muassa henkilöstöä on lomautettu ja ulkopuoliset asiantuntijat ovat jääneet palkkaamatta – näin myös henkilöstökustannukset ovat olleet ennakoitua pienemmät. Myös Valamon opistossa turvauduttiin lomautuksiin.

Noin puolet vapaan sivistystyön oppilaitoksista ei hakenut avustusta, koska ne siirtyivät etäopetukseen. Lisäksi osalla oppilaitoksista syntyneet säästöt olivat suurempia kuin koronapandemian aiheuttamat tulon menetykset.

Valamon opisto on perustettu 1986 ja se on maamme ainoa ortodoksinen kansanopisto. Opistossa järjestetään vuosittain yli 120 lyhytkurssia, jotka ovat avoimia kaikille. Erityinen painopiste toiminnassa on ikonimaalaus, jota voi opiskella aina alkeista mestaritasolle saakka.

Loppukesän ja alkusyksyn kursseille ehtii vielä hyvin ilmoittautua. Kurssitarjontaan voi tutustua Valamon opiston sivuilla osoitteessa https://valamo.fi/valamon-opisto/tulevat-kurssit