Liturgia luomakunnan sylissä

Ajankohtaista | 14.06.2020

Tampereella seurakuntalaiset pääsivät 14.6. ensi kertaa ulkoilmaliturgiaan ja kokemus oli niin positiivinen, että siitä toivotaan seurakuntaan uutta kesäperinnettä. 

Kirkkoon liittäminen Kalliosalmessa

Tampereen ortodoksisella seurakunnalla on Hervantajärven rannalla Kalliosalmessa kesämökki, jota on aikoinaan käytetty esimerkiksi pienten leirien ja erilaisen päivätoiminnan tukikohtana. Viime vuosina mökin käyttöaste on ollut matalahko, sillä tilat eivät käytännössä mahdollista yöpymisiä ja keittiö on liian vaatimaton suurempien ryhmien ruokahuoltoa ajatellen. Ahkerimmassa käytössä on ollut rantasauna, joka on lämmitetty kesäaikaan viikottain.

Tänään Kalliosalmessa toimitettiin Tampereen seurakunnan ensimmäinen ulkoilmaliturgia. Seurakuntalaiset pääsivät kokoontumaan yhteiseen palvelukseen nyt ensi kertaa lähes kolmen kuukauden koronatauon jälkeen. Erityiseksi päivän ja palveluksen teki myös se, että vuoden vaihteessa Oulun hiippakunnan osaksi liittynyt Tampereen seurakunta sai nyt ensimmäistä kertaa vieraakseen oman piispansa, Oulun metropoliitta Elian.

– On suuri ilo olla täällä tänään. Vierailu täällä hiippakunnan eteläisimmässä seurakunnassa viivästyi monien sattumusten vuoksi alkuvuodesta ja sen jälkeen tuli koronaepidemia, joka lykkäsi tuloa entisestään. Tämä vierailu kuitenkin korvaa kaiken: paikka on hieno ja tuntuu aivan kuin osa sydämestäni jäisi tänne, kun lähden ajamaan kotia kohti, totesi metropoliitta Elia.

Palvelus keräsi paikalle viitisenkymmentä hienosti turvaväleistä huolehtinutta aktiiviseurakuntalaista, vaikka perille pääsy edellyttää joko autokyytiä tai parin kilometrin patikointia lähimmältä julkisen liikenteen pysäkiltä. Monelle käynti Kalliosalmessa oli ensimmäinen.

– En ollut yllättynyt, kun huomasin että palvelukseen osallistui aika suuri joukko seurakuntalaisia – onhan Tampere kuitenkin hiippakuntamme suurin keskus. Olin kuitenkin ilahtunut siitä. Se osoittaa myös, että Kalliosalmessa on potentiaalia vilkkaampaankin käyttöön, sanoi metropoliitta.

Samaa mieltä olivat myös monet seurakuntalaiset. Palveluksen jälkeisillä pullakahveilla iloittiin jälleennäkemisestä ja todettiin monta kertaa, että tästä pitäisi tehdä perinne. Monet olivat myös panneet merkille, että Tampereelle rakenteilla oleva raitiotie yltää aivan Kalliosalmeen johtavan pikkutien tuntumaan.

– Olisi upeaa, jos täällä toimitettaisiin jatkossakin liturgia ainakin kerran kesässä – vaikkapa juhannuksen aikaan. Samalla voisi toimittaa vedenpyhityksenkin, ideoi seurakunnan jäsen Sari Moilanen.

Myös Terhi Saarenoja toivoi palvelukselle jatkoa:

– Palvelus tässä luomakunnan keskellä oli ihana kokemus. Mieleen jää varmasti ikuisiksi ajoiksi muisto siitä, kuinka käki kukkui metropoliitan opetuspuheen aikana. Täällä tunsin olevani jollain tavalla lähellä Jumalaa.

Kesälomamatkallaan Kalliosalmeen perheen kanssa pysähtynyt isä Teemu Toivonen on osallistunut useisiin ulkojumalanpalveluksiin Helsingissä Liisankadun Kotikirkon pihalla. Oliko kokemus Kalliosalmessa erilainen?

– Kaupungissa täytyy ottaa kaupungin häly huomioon. Meillä oli onneksi eritrealaisten äänentoisto lainassa Liisankadulla, se oli todella tarpeen. Täällä kaikkien äänet kuuluivat mainiosti ilman sitäkin ja luonnon äänet sulautuivat kauniisti osaksi palvelusta. Tietysti olosuhteet olivat muutenkin loistavat: oli lämmintä ja ennen kaikkea tuuletonta. Siinä mielessä palvelusta päästiin nyt kokeilemaan täällä aivan ideaalitilanteessa.

Missään Tampereen seurakunnan pyhäköistä ei juhlita praasniekkaa kesäaikaan, joten siksikin monet osallistuivat nyt ensimmäistä kertaa ulkona toimitettavaan palvelukseen. Mikko Jämsen oli yksi heistä.

– Tämä oli mieleenpainuva kokemus, ymmärrän nyt taas paremmin ystäviäni, jotka ovat kertoneet esimerkiksi hienoista praasniekkapalveluksista Pohjois-Karjalassa. Tunsin olevani Jumalan kämmenellä! Oli todella hienoa saada osallistua tähän palvelukseen – varsinkin koronakeväästä johtuvan pitkän liturgiatauon jälkeen. Pidin kovasti myös metropoliitta Elian loistavasta, lähes tulisesta opetuspuheesta. Lisää tämmöistä!

Tampereen kirkkoherra Aleksej Sjöberg iloitsi saadessaan pitkästä aikaa tavata seurakuntalaisia suurempana joukkona. Hänkin kuuli ihmisten toiveet jatkosta.

– Ellei nyt viime hetkellä kukaan kompastu tai putoa järveen, niin tätä kokeilua voi sanoa menestykseksi. En pidä ollenkaan poissuljettuna sitä, ettemmekö voisi kokoontua tänne näissä merkeissä jatkossakin.

Seurakunnalla oli palveluksessa myös yksi erityinen ilon aihe: metropoliitta Elia mirhavoiteli ortodoksisen kirkon jäseneksi yhden viime talven ja kevään katekumeenikurssin osallistujista. 

– On tietysti ikävää, ettei seurakunnalla ollut mahdollisuutta järjestää tänä keväänä kaikille liittyville yhteistä kirkkoonliittämistilaisuutta Lasaruksen lauantaina, mutta samalla olen iloinen siitä, että sain tulla kirkon jäseneksi juuri tässä palveluksessa, totesi seurakunnan tuorein jäsen liikuttuneena.

Teksti ja kuva: Maria Hattunen