Nyt riittää!

Ajankohtaista | 04.06.2020

Metropoliitta Elian puheenvuoro rasismia ja muukalaisvihaa vastaan.

Olemme viime päivinä seuranneet huolestunein mielin tapahtumia Yhdysvalloissa. Olisi helppo luulotella, etteivät Minnesotan tapahtumat koske meitä eivätkä liity suomalaiseen todellisuuteen, mutta siinä olemme väärässä. Rasismi ja muukalaisviha ovat ilmiöitä jotka ikävä kyllä ovat myös suomalaista todellisuutta. Ehkei yhtä järkyttävällä tavalla kuin Minnesotassa, mutta yhtä kaikki.

Tällaisina aikoina on tärkeää osoittaa solidaarisuutta kaikkia heitä  kohtaan jotka ovat joutuneet rasistisen rikosten uhreiksi joko kotimaassa kuin muualla. Se mitä tapahtui Minnesotassa on aiheuttanut voimakkaita reaktioita kautta maailman, eikä syyttä. Väkivalta ja riehuminen eivät kuitenkaan ratkaise tätä ongelmaa. Tarvitaan muita keinoja rasismin vastaisessa työssä.

Eriarvoinen kohtelu ja ihmisten profiloiminen vaikkapa ihonvärin tai kielen perusteella ei koskaan ole oikein. Ei myöskään missään nimessä ole hyväksyttävää ihmisten luokittelu ikään kuin eri rotuihin, koska on olemassa vain yksi rotu: ihmisrotu. Emme voi emmekä saa enää vaieta tämän asian tiimoilta. 

Kristittyinä meidän tulee ehdottomasti tuomita tällainen ideologia, opetus ja  toiminta. Tässä kirkon opetus on täysin yksiselitteinen. Jokainen elämä on merkityksellinen. Jokainen elämä on tärkeä. Nyt riittää. Ei enää yhtään rasismiin perustuvaa kuolemaa!

Teksti: Oulun metropoliitta Elia