Kadonneet ja löytyneet lampaat

Ajankohtaista | 15.05.2020

Metropoliitta Elia muistuttaa rohkaisevassa viestissään, että ylösnousemuksen juhla julistaa pahan, tuhon ja eron tappiota.

Kristus nousi kuolleista!

Viime kuukausina olemme hiippakunnassa ja seurakunnissa kantaneet huolta kirkkomme aktiivijäsenistä, jotka eivät ole entiseen tapaan voineet osallistua jumalanpalveluksiin ja ehtoolliselle. Ennen korona-aikaa taas kannoimme huolta pikemminkin kirkkomme niistä jäsenistä, jotka eivät osallistuneet jumalanpalveluksiin ja ehtoolliseen. Nämä vähemmän aktiiviset kirkon jäsenet, joita on paljon, ovat nyt voineet osallistua matalalla kynnyksellä kirkon elämään seuraamalla palveluksia omissa kodeissaan internetin kautta. Oulun hiippakunnan esipaimenena toivon, että mahdollisimman moni heistäkin tulee paikalle jumalanpalveluksiin heti, kun rajoituksia puretaan.

Kirkkomme on historian eri vaiheissa aina ollut jalat lujasti maassa. Sen vuoksi kirkon tarjoama apu ei ole nytkään muuttunut joksikin tunteelliseksi lohdutteluksi. Kaikki inhimillinen kärsimys, tuska ja ahdistus ovat kirkolle, Kristuksen ruumiille tuttuja, sillä Vapahtajamme kantoi ne ristille ja aina kuolemaan saakka. Pääsiäinen, ylösnousemuksen suuri juhla julistaa pahan, tuhon ja eron tappiota. Kun olemme yhteydessä Kristukseen rukouksen, ehtoollisen ja evankeliumin osoittamien elämäntapojen kautta, olemme todellisella tavalla kiinni lohdussa ja läheisyydessä. Esirukouksilla kannamme Kristukselle niiden lähimmäistemme taakat, joiden usko ei riitä tai jotka ovat joutuneet liian syvälle jaksaakseen enää toivoa. Rukous on voimallinen! 

Minun täytyy piispana muistuttaa meitä kaikkia, että kärsimykset ja pimeys ovat hyvin todellisia ja läsnä maailmassa. Samalla voimallisesti julistan, että vaikka nuo kokemukset eivät ole kadonneet mihinkään, ne ovat saaneet uuden sisällön Jeesuksessa Kristuksessa. Ortodoksisen uskon suuri ilo tulee siitä, että tämän maailman ruhtinas on kukistettu. Se jatkaa kyllä riehumistaan, mutta on jo hävinnyt. Niillä, jotka elävät yhteydessä Kristukseen, ei ole mitään pelättävää. Niille, jotka vasta aloittavat taivaltaan kohti Kristusta, toivotan voimia ja siunausta.

Totisesti Kristus on noussut kuolleista!

+ Metropoliitta Elia