Koronaepidemiaan liittyvä ohjeistus hiippakuntien piispojen vastuulle

Ajankohtaista | 12.05.2020

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon 12.3. nimittämän kriisi- ja valmiusryhmän työskentely on päättynyt.

Kesäkuun alussa Suomessa aletaan varovasti purkaa valtioneuvoston asettamia kokoontumisrajoituksia. Epidemia ei ole vielä ohi, mutta sekä yhteiskunnassa yleisesti että kirkon elämässä ollaan selkeästi siirtymässä uuteen vaiheeseen.

12.5. alkaen koronatoimien suunnittelusta ja koordinoinnista vastaavat hiippakuntien piispat.

Kirkon kriisi- ja valmiusryhmän tehtävä oli ylläpitää koronaepidemiaan liittyvää tilannekuvaa ja koordinoida kirkon toimia poikkeusoloissa. Ryhmän puheenjohtajana toimi isä Ioannis Lampropoulos ja muina jäseninä isä Jaakko Vainio, isä Mikael Sundkvist (20.4. saakka), kasvatusasiain koordinaattori Sirpa Okulov, määräaikainen järjestökoordinaattori Antti Räsänen, sairaanhoitaja ja hygieniahoitaja, diakoniatyöntekijä Elina Pale (21.4. alkaen), vastaava tiedottaja Maria Hattunen ja kansanterveystieteen professori ja epidemiologian dosentti Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta.

Ryhmä on seurannut tiiviisti valtioneuvoston ja terveysviranomaisten epidemian hallintaan liittyviä linjauksia ja muiden toimijoiden (mm. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon) kriisikäytänteitä. Seurakunnille suunnatussa ohjeistuksessa on painotettu erityisesti tartuntariskien minimointia kirkollisessa toiminnassa. Samalla seurakuntia on pyritty rohkaisemaan uudenlaisten toimintamuotojen kehittämiseen.

Kriisi- ja valmiusryhmä haluaa kiittää arkkipiispaa kriisin alkuvaiheen johtamisesta koko kirkon tasolla, hänen koko ryhmää ja sen jäseniä kohtaan osoittamastaan luottamuksesta ja hyvästä yhteistyöstä.

Arkkipiispa Leo olisi toivonut ryhmälle ja sen työlle laajempaa tukea.

– Olen pahoillani siitä, että kirkostamme ei löydy tahtoa organisoida koronaepidemiaan liittyviä toimia yhteisesti. Haluan kiittää työryhmää hyvin tehdystä työstä ja todeta, että arvostan suuresti sen osaamista ja sitoutunutta työotetta. Ryhmän työ on antanut minulle hyvät suuntaviivat oman hiippakuntani koronakamppailuun, tästä on hyvä jatkaa.