Valamon luostari aloittaa yt-neuvottelut

Ajankohtaista | 06.05.2020

Neuvottelut voivat johtaa enintään viiden työntekijän irtisanomiseen ja yhden työntekijän osa-aikaistamiseen.

Valamon luostarin liiketoiminta on usean vuoden osalta ollut tappiollista. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikeuttanut tilannetta entisestään ja osoittanut sen, miten haavoittuvainen talous on häiriötilanteissa. Tilanteen korjaamiseksi Valamon luostari suunnittelee liiketoimintoihinsa muutoksia, joiden pitkän aikavälin tavoitteena on noin 200 000 euron vuotuiset säästöt sekä joidenkin toimintojen yhdistäminen.

Mahdollisiin muutoksiin liittyen Valamon luostarin johtokunta on 5.5.2020 päättänyt käynnistää yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelukutsu on lähetetty 5.5. heille, joita mahdolliset muutokset koskevat. Neuvottelut aloitetaan 12. toukokuuta.

Suunnitteilla on mahdollisia toimintojen yhdistämisiä ja supistuksia aukioloaikoihin siten, että jatkossa toiminta jakaantuisi kesäsesonkiin ja sen ulkopuoliseen, supistettujen aukiolojen kauteen (1.9.–31.5.).  

Valamon luostarilla on tällä hetkellä 25 pysyvässä työsuhteessa olevaa työntekijää. Nyt käynnistyvät yt-neuvottelut voivat johtaa enintään viiden työntekijän irtisanomiseen ja yhden työntekijän osa-aikaistamiseen. Mahdolliset irtisanomiset ja osa-aikaistamiset toteutuisivat syksyllä.

Näillä näkymin luostarin vieraspalvelun ja opiston toimintoja päästään 1.6. alkaen avaamaan asiakkaille poikkeusolot huomioiden. Heikon taloustilanteen takia säästötoimia tarvitaan kuitenkin vielä myös kesäajalle. Erityisjärjestelyissä huomioidaan sekä hallituksen linjaukset että mahdolliset tulossa olevat lisäohjeistukset esimerkiksi ravintoloille.

Suunnitteilla olevien muutosten tavoitteena on sopeuttaa toiminnot ja talous mahdollisimman pysyvästi niin, että luostaritoiminta Valamossa on mahdollista jatkossakin.