Jumalanäidin Kozelštšanin ikoni vieraili sairastavien luona

Ajankohtaista | 06.05.2020

Ristisaatossa Helsingin sairaala-alueilla rukoiltiin koronaa sairastavien ja heitä hoitavien puolesta.

Ristisaatto Kirurgisen sairaalan pihalla

Helsingin ortodoksinen seurakunta toimitti pääsiäisen keskijuhlana 6.5. ristisaaton ja rukouspalveluksen Kirurgisen sairaalan, Meilahden kolmiosairaalan ja Terhokodin pihoilla. Saatto kulki sairaaloiden välillä kahdella autolla.

Saatossa kannettiin mukana yhtä Suomen tunnetuimmista ikoneista, Uspenskin katedraalin Jumalanäidin Kozelštšanin ikonia, jota kunnioitetaan ihmeitätekevänä.

Ristisaatolla ortodoksinen kirkko halusi ilmaista myötätuntonsa koronaviruksen sairastuttamille, siihen menehtyneille ja näiden läheisille sekä hoitohenkilökunnalle. Arvokkaan ikonin mukanaololla korostettiin sitä, että kirkko halusi tuoda aidosti omasta perinteestään käsin Jumalan varjelusta ja apua avoimesti kaikille, uskontoon ja vakaumukseen katsomatta.

Ristisaaton yhteydessä toimitettiin lyhyt rukoushetki yhdessä sairaalapapiston tai muiden sairaaloiden edustajien kanssa.

Rovasti Heikki Huttunen luki jokaisen rukoushetken yhteydessä lyhyen tervehdyksen:

Tuomme ortodoksisen kirkon tervehdyksen kaikille potilaille, hoitohenkilökunnan jäsenille ja kaikille läheisillenne. Ajattelemme erityisesti korona-pandemian seurauksena sairastuneita. Oman perinteemme pohjalta toivotamme Jumalan siunausta ja sielun ja ruumiin terveyttä; samalla haluamme osoittaa kunnioituksemme kaikkien uskontojen jäseniä kohtaan ja niitä kohtaan, joilla ei ole uskonnollista vakaumusta. Islamilaiset ystävämme viettävät ramadanin pyhää paastokuukautta, ja meillä kristityillä jatkuu pääsiäisen juhla-aika.

Tulimme tähän rukoukseen pienessä ristisaatossa. Saattomme etunenässä on risti, joka muistuttaa siitä, että pääsiäisenä kuolema on voitettu. Mukanamme on myös Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian ikoni, jonka nimi on Kozeltshanin Jumalanäidin ikoni ja jonka koti on Uspenskin katedraalissa Katajanokalla. Näin seuraamme ortodoksisen kirkkomme vuosisataisia perinteitä, kun kulkutaudin aikana tuomme ristin ja ikonin muodossa siunauksen sairastaville ja heitä hoitaville.

Sairaaloiden terveyshuollon työntekijät ja mahdollisuuksien mukaan myös potilaat tulivat katsomaan ristisaattoa ja osallistumaan halutessaan rukouspalvelukseen parvekkeiden ja ikkunoiden kautta. Monelle tämä oli koskettava hetki ja ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua rukoukseen, sillä pappien ja lähiomaisten vieraileminen sairaaloissa on keskeytynyt koronavirusrajoituksien ja sairaaloiden vierailukieltojen vuoksi.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on ikänsä vuoksi vetäytynyt etätyöhön, eikä voinut siksi itse osallistua saattoon. Hän iloitsi kuitenkin seurakunnan osoittamasta esimerkillisestä aktiivisuudesta ja toivotti ristisaatolle runsasta siunausta:

– Vaikka elämme ortodoksisessa kirkossa edelleen pääsiäisjuhlan aikaa, koronaviruspandemia tuo elämäämme myös kärsimystä, surua ja pelkoa niin itsemme kuin lähimmäistemmekin puolesta.  Nyt onkin luonnollista rukoilla suojelusta meille jokaiselle –  etenkin koronavirusta vastaan taisteleville ja heitä hoitaville – sekä parannusta koronaa sairastaville ja lohtua kaikille niille, jotka surevat menetettyjä omaisiaan, toteaa arkkipiispa Leo.

Ohessa video tapahtumasta.  

Kuvassa saatto Kirurgisen sairaalan pihalla. Valokuva: Vlada Wahlstén/Helsingin ortodoksinen seurakunta
Videoklippi: Petrus Palola