Akatistoshymni Kaikkivaltiaalle koettelemuksen aikana

Ajankohtaista | 24.04.2020

Uusi akatistos veisataan ensi kertaa Uspenskin katedraalissa 28.4. kello 17 ja palvelusta voi seurata Helsingin seurakunnan YouTube -kanavalla.

Uspenskin katedraalin kattoa

Runsaan kuukauden ajan kestäneet poikkeusolot ovat innoittaneet yhden oman paikalliskirkkomme hymnografeista sepittämään uuden akatistoshymnin. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on 12.4. siunannut tekstin koekäyttöön Helsingin hiippakunnassa.

Akatistos nostaa puhuttelevasti esiin pandemian synnyttämät inhimillisen hädän ja turvattomuuden kokemukset. Tekstissä nämä ymmärrettävät ja varmasti monien jakamat tuntemukset muuntuvat yhteiseksi rukoukseksi ja vakaaksi luottamukseksi Jumalan kaitselmukseen.

Tänä päivänä me rakennamme Nooan kanssa hengellisen arkin ja kohotamme kätemme Sinun puoleesi, Herra: Armahda meitä ihmispoloisia, sillä Sinä annoit lupauksen Nooalle kyyhkysen lehvässä ja taivaan kaaressa, ettei ahdistuksen tulva meitä täysin hukuttaisi! Sinuun turvaten me veisaamme:

Iloitkaa, sillä Herra on pelastuksen vuori; iloitkaa, sillä Hän on laupeuden luja linnake.

Iloitkaa, sillä Valtias hillitsee halujen liekin; iloitkaa, sillä Herra sammuttaa syntiemme polttavan lieskan.

Iloitkaa, sillä Herrassa on vahva pelastus; iloitkaa, sillä Hänessä on epäröivien vahvistus.

Iloitkaa, sillä Jumala kutsuu pelastuksen satamaan; iloitkaa, sillä Hän johdattaa ahdingosta avaraan maahan.

Iloitkaa, sillä Herra hallitsee ikuisesti; iloitkaa, sillä Jumalan on kunnia ainaisesti.

Iloitkaa, Herran lohdutusta etsien; iloitkaa, rauhan Ruhtinaan luona viipyen.

Kiitetty olkoon Herra, minun kallioni ja linnani hädän hetkellä! (3. Iikossi)

Akatistos Kaikkivaltiaalle koettelemuksen aikana toimitetaan ensimmäistä kertaa Uspenskin katedraalissa tiistaina 28. huhtikuuta. Kello 17 alkavaa palvelusta voi seurata suorana lähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta (https://www.youtube.com/channel/UCDaKo3XXVTQu8s2G9PIQQQg), jonne jää lähetyksestä myös tallenne. Verkkolähetys jaetaan myös kirkon etusivulle.

Akatistos on muodoltaan tarkkaan määritelty ortodoksinen kirkkorunoelma, joka koostuu vuorottelevista kontakeista ja iikosseista. Eri pyhille omistettuja akatistoshymnejä on sepitetty kirkon historian aikana runsaasti. Niiden kaikkien esikuva on Konstantinopolissa 500-luvulla sepitetty akatistos Jumalansynnyttäjälle.

Suomessa uusia akatistostekstejä on otettu käyttöön viimeksi viime vuonna, kun pyhittäjä Johannes Valamolainen ja tunnustaja ja marttyyri Johannes Sonkajanrantalainen liitettiin pyhien joukkoon. Molemmille sepitettiin oma akatistos, joka veisattiin ensi kertaa pyhien joukkoon liittämisen yhteydessä toimitettujen jumalanpalvelusten päätteeksi.

Kuva: Pekka Jylänki