Myötätunto näkyy keräystuotoissa

Ajankohtaista | 16.04.2020

Suuren paaston keräyksen tuotto antaa syyrialaisille ja ugandalaisille naisille uuden elämän mahdollisuuden.

Naisia Ugandassa

Suuren paaston keräyksen otsikko oli tänä keväänä Toivossa väkevät. Nimi viittaa Lauri Viidan runoon äidistä ja saman voiman ja väkevyyden vahvistamista myös paastokeräyksellä on tarkoitus tukea. Ugandan naiset kantavat jo ennestäänkin paljon. Hankkeen kautta moni kuulee ensimmäistä kertaa, ettei hän ole lain edessä omaisuutta vaan yhtä hyvä ihminen kuin mieskin. Syyriassa Filantropian työ keskittyy helpottamaan nuorten äitien arkea. Moni on kohdannut sotavuosien aikana väkivaltaa, josta on jäänyt jälkiä mieleen ja ruumiiseen. Vastuu pienistä lapsista ja perheen toimeentulosta on yksi naisen harteilla ja keinoja leivän hankkimiseen on vähän. Psykososiaalinen hanke auttaa pääsemään tarvittavien lääkäreiden pakeille, jakamaan tuskaa, saamaan ammatillista koulutusta ja starttirahaa uuden elinkeinon turvaamiseksi.

Filantropian naistyölle kohdistettu suuren paaston keräystuotto noussee tänä keväänä noin 16 000 euroon. Seurakunnat tilittävät keräystuottoja viiveellä, joten arvio perustuu suoriin lahjoituksiin. Toisenlaisen kevään vuoksi kirkoissa ja seurakunnissa keräyslippaat ovat olleet enimmäkseen ihmisten tavoittamattomissa.

Viime vuosien aikana keräystuotto on vakiintunut reiluun 20 000 euroon. Koronasta huolimatta ihmisten anteliaisuudessa ei ole kokonaisuutta ajatellen tapahtunut notkahdusta. Maaliskuussa käynnistyneeseen kotimaan diakoniakeräykseen on lahjoitettu jo lähes 6 000 euroa ja jatkuvasti käynnissä olevaan Syyria keräykseenkin jo yli 3 000 euroa.

Yhteisen hädän aikana moni on miettinyt niitä, joiden elämässä arki on paljon vaikeampaa. Filantropian sivujen kautta suoraan lahjoittaneista monet tukivat suoraan kaikkia meneillään olevia keräyksiä. Sikäli ajatusta kaukaisten ja vierellä asuvien lähimmäisten hädästä ei ole vertailtu ja asetettu tärkeysjärjestykseen.

Suuren paaston keräystuotto jaetaan Syyrian ja Ugandan hankkeisiin. Filantropian työ Ugandassa naisten omistusoikeuksien parantamiseksi ja sitä kautta koko perheen arjen helpottamiseksi jatkuu. Vuonna 2017 aloitettu työ sisältää mm. koulutuksia ja starttirahaa pienyritysten perustamiseksi. Keräyksen tuotolla saadaan hanketta vietyä taas vuosi eteenpäin. Hankkeesta julkaistiin maaliskuun alussa dokumentti, jonne linkki löytyy Filantropian sivuilta: https://filantropia.fi/dokumentti-tyostamme-ugandassa/

Syyriassa Filantropia tukee sodan uhrien parissa tehtävää työtä Antiokian ortodoksisen patriarkaatin kautta. Viimeisen vuoden aikana tukea on keskitetty Damaskoksen alueelle. Patriarkaatin omistamasta vanhasta koulusta on kunnostettu toimintakeskus, jossa annetaan monenlaista psykososiaalista tukea sodan runtelemille perheille. Suuren paaston keräyksestä Syyriaan kohdistetaan tukea työlle, jossa autetaan nuoria äitejä elämässä eteenpäin. Yksin perheidensä elatuksesta vastuussa olevilla naisilla on hyvin vähän keinoja hankkia toimeentuloa. Lisäksi he ovat usein kokeneet väkivaltaa, joka jättää jälkiä myös ihmisen mieleen. Myös Syyrian hankkeeseen liittyy ammatillista koulutusta ja tukea oman yrityksen perustamiseen. Edellisen kerran Filantropia välitti 10 000 euroa Syyrian työhön tulleita lahjoituksia ennen vuodenvaihdetta.

Kotimaan diakoniatyöhön lahjoitetut varat jaetaan seurakuntien anomusten perusteella eteenpäin. Ensimmäinen 900 euron avustus tehtiin jo maaliskuussa. Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan diakoniatyöhön, jonka kautta kymmenen lapsiperhettä saa ruokakassin. Diakoniakeräyksellä tuetaan koronapandemian vuoksi vaikeuksiin joutuneita ja keräys jatkuu vuoden loppuun asti. Tukea välitetään saatujen lahjoitusten ja tulleiden avustuspyyntöjen perusteella.

Teksti: Minna Rasku
Kuva: Filantropia ry