”Elämän täyteys, ilon täyteys, tiedon täyteys”

Kirkkovuosi | 11.04.2020

Hänen pyhyytensä, Ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen pääsiäistervehdys Suomen ortodoksiselle kirkolle.

Rakkauden Jumalan armosta olemme kilvoitelleet ja taistelleet Pyhän ja Suuren paaston kamppailuissa. Kunnioittaessamme nöyrästi Herran kärsimystä ja ristiä, matkaamme jo kohti juhlallista ja kaikkipelastavaa pääsiäisen ”valittua ja pyhää päivää” saadaksemme osan Hänen loistavasta ylösnousemuksestaan.

Ortodoksisen kirkon koko jumalapalveluselämä ja erityisesti jokainen sunnuntaipalvelus ja jumalallinen liturgia resonoi ylösnousemuksen sanottamatonta iloa ja sykettä. Elämä kirkossa, pyhät mysteerit, rukous ja paasto, diakonia ja hyväntekeväisyys sekä kaikki osallistumisen muodot kirkon työhön, on jokapäiväinen pääsiäinen. Uskovaistemme ”hyvä todistus” maailmassa heijastaa ylösnousemuksen tuoksun kaikkia puolia. Säteilevä ja elämää antava valo, joka ilmestyy Kristuksen kaikkein pyhimmästä haudasta, paljastaa luomisen kauneuden nykyisessä ja eskatologisessa ulottuvuudessa mielemme ja sydämemme silmille.

Nämä totuudet muodostavat meille ortodokseille yhteisen kokemuksen, joka liittyy erottamattomasti jumalallisesta eukaristiasta osallistumisesta. Ortodoksisessa kirkossa eukaristinen liturgia on aina yhtä juhlaa, täynnä valoa ja iloa, koska se pohjimmiltaan viittaa Herran ylösnousemukseen ja tulevaan valtakuntaan. On tuskin sattumaa, että ortodoksinen kirkko, ylösnousemuksen kirkko, on kirkko, joka säilytti jumalallisen eukaristian elämänsä ytimenä. Ylösnousemuksen kokemus paljastaa täsmällisesti myös ristin merkityksen matkalla kohti suurta iloa Vapahtajan kohtaamisesta, joka voitti kuolemalla kuoleman ja nousi haudasta kunniassa.

Tämä ylösnousemuksen eetos paljastuu tänään traagisen koronavirusepidemian edessä sairaiden loputtomissa kärsimyksissä ja tuhansien kanssaihmistemme kuolemissa. Emme kiellä kuoleman ja tuskan traagista olemassaoloa, mutta tiedämme myös, ettei tämä ole lopullinen totuus. Jumalan valtakunta on kuoleman lopullinen kukistaminen, ”elämän täyteys, ilon täyteys, tiedon täyteys.” Tämä usko Häneen, joka tuli pelastamaan Aadamin ja koko ihmissuvun, joka kärsi ja nousi pelastuksemme tähden kuolleista, joka astui taivaisiin ja tulee jälleen kunniassa täyttämään jumalallisen armotalouden, vahvistaa kaikkia meitä jokaisen koettelemuksen edellä. Ikuisuuden toivo loistaa vieläkin kirkkaammin urheiden lääkärien ja sairaanhoitajien ihailtavassa työssä, jotka tälläkin hetkellä kamppailevat itseään säästämättä parantaakseen kärsivät veljemme ja sisaremme. Kaikissa paikoissa ja kaikkina aikoina, tämä käsin kosketeltava rakkaus ”joka ei etsii omaa etuaan” ja ”karkottaa pelon” (1. Joh 4:18) on kuva aina pysyvästä rakkaudesta ja kokemuksellinen perikuva Jumalan taivaallisen valtakunnan todellisuudesta. 

Näiden ajatusten ja toivotusten kautta, laulaen ja ylistäen Vapahtajamme Kristuksen ylösnousemusta – joka loistaa kirkkaana maailmankaikkeuden ääriin antaen meille iankaikkisen elämän – toivotamme teille, pyhän kirkkonne piispoille, hurskaalle papistolle ja Kristusta rakastavalle kansallenne, Kunnian Herran elämänantavaa armoa. Tervehdimme teitä pääsiäisen rauhansuudelmalla ja toivotamme hyvää ylösnousemuksen juhlaa.

Suomennos: Jelisei Heikkilä ja Petri Gyllström