Almussa on ihmisen jälki

Ajankohtaista | 07.04.2020

Uusi reitti lähimmäisen muistamiseksi on avattu Filantropian uusille nettisivuille.

Jyviä kädessä

Nykyisin ihmisten taskujen pohjalla on yhä vähemmän kolikoita. Tämä on huomattu seurakunnissa ja myös kotona, jossa tuohusrahaa yritetään etsiä kiireellä kirkkoon lähtiessä.

Riittääkö käteistä vielä kolehtiakin varten? Se on jo isompi haaste. Kyse ei ole siitä, etteivätkö ihmiset edelleen haluaisi antaa, vaan siitä, että arjen maksutavat ovat ajaneet kolehtihaavin ohi.

Rahasta puhuminen on aina vähän hankalaa. Ajattelemme, että jos ihminen haluaa auttaa, hän varmaankin löytää siihen tapoja kaikkina aikoina. Ratkaisuksi on seurakunnissakin mietitty puolileikillään kolehtihaavia, jossa olisi lähimaksuominaisuus. Sen voisi vaikka säätää yhdessä sovitulle summalle ja kuljetella vaivihkaa kirkossa seisovien seurakuntalaisten välissä. Pienillä kolikoilla on yllättävän iso merkitys, koska senteistä kasvaa metrejä, jotka lopulta kantavat kauas toisen ihmisen luo kotimaassa tai maailmalla.

Seurakunnissa päätetään aina itsenäisesti mihin tarkoitukseen kolehti kerätään. Filantropia pyytää seurakuntia kantamaan kolehtia kaksi kertaa vuodessa lähetyksen ja diakonian kohteisiin maailmalla. Papistolle lähetetään kirje, jossa on kerrottu kulloisestakin keräyskohteesta. Tänä vuonna Ristin kumartamisen sunnuntaina olimme jo siirtymässä poikkeustilaan. Kumarsimme ristiä, mutta emme suudelleet ja seisoimme jo vähän kauempana toisistamme. Samasta syystä kukaan ei tullut keräämään kolehtia, jonka jokaisessa pienimmässäkin kolikossa olisi ollut ihmisen jättämä jälki. Se mikä on mielletty siunaukseksi olisikin voinut koitua kuolemaksi jollekin toiselle.

Tänä keväänä elämme paastonaikaa poikkeusoloissa ja Suuren paaston keräyksen kolehtilippaat ovat hiljaisissa kirkoissa muistuttamassa ajasta ennen. Paljosta opitusta on pitänyt luopua. Kirkkokahvien ja paastolounaiden kolikot eivät päädy lippaisiin eivätkä kuorojen konserttien tuotot muistuta niistä lukemattomista tavoista, joilla tavallisina keväinä on ilahduttavasti tempaistu paaston hengessä.

Yksi reitti lähimmäisen muistamiseksi on avattu Filantropian uusille nettisivuille. Virtuaaliset lippaat ovat vierekkäin osoitteessa https://filantropia.fi/lahjoita/