Pääsiäisaika poikkeusoloissa

Ajankohtaista | 01.04.2020

Jumalanpalvelukset toimitetaan ilman kirkkokansaa 13.5. saakka.

Suljettu ovi

Suomen hallitus on päättänyt jatkaa koronapandemiaan liittyviä rajoitustoimia 13.5.2020 saakka. Kirkossa tämä tarkoittaa sitä, että kaikki jumalanpalvelukset toimitetaan edelleen ilman kirkkokansan läsnäoloa ainakin tuohon päivään saakka.

Arkkipiispa Leon kirkolle nimittämä valmiusryhmä on ohjeistanut seurakuntia toimittamaan kaikki palvelukset minimihenkilöstöllä tartuntariskien minimoimiseksi. Tämä ohjeistus koskee myös suuren viikon ja pääsiäisen jumalanpalveluksia.

Ryhmän asiantuntijajäsen, kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta tähdentää, että jokaisen tulee kantaa oma vastuunsa annettujen ohjeiden noudattamisesta.

– Ohjeita on noudatettava silloinkin, kun riski ei tunnu omalla kohdalla suurelta. Tämä koskee yhtä lailla seurakuntalaisia kuin kirkon työntekijöitä, toteaa Kauhanen.

Koronvirusepidemia etenee eri tahtiin eri puolilla Suomea, mutta tartuntoja on nyt todettu kaikissa maakunnissa.

– Valmiusryhmän antamat ohjeet ovat hyvin perusteltuja. Epidemian laajetessa tartuntaketjut eivät enää ole tiedossa ja jopa täysin terveen oloiset ihmiset voivat tietämättään tartuttaa tautia eteenpäin. Kansainvälisen tutkimustiedon perusteella juuri tällaisella hetkellä on kriittisen tärkeää pyrkiä kaikin keinoin hidastamaan epidemian kulkua. Näin ollen on noudatettava kaikkia ohjeita, jotka koskevat hygieniaa sekä sosiaalisia kontakteja ja kokoontumiskieltoja. Pienet teot voivat oikeasti säästää jonkun lähimmäisen pahemmalta, tiivistää Kauhanen.