Uutuuskirja Petsamon luostarin vaiheista

Ajankohtaista | 23.03.2020

Elina Kahlan teos Petsamon marttyyri kertoo luostarin viimeisen johtajan, pappismunkki Paisin, tarinan.

Kirjan kansi

Jäämeren kylmille rannoille 1500-luvulla perustettu Petsamon luostari oli maailman pohjoisin luostari. Karusta sijainnistaan huolimatta luostari kukoisti vuosisatojen ajan.

Petsamon alue kuului Suomelle Tarton rauhasta vuodesta 1920 eteenpäin aina vuoteen 1944. Elina Kahla sai jo vuosia sitten pyynnön kirjoittaa Petsamon luostarin viimeisen Suomen aikaisen johtajan, pappismunkki Paisin (Rjabov), kohtalosta.

– Venäläiset tutkijat olivat näet kaivaneet neuvostoaikoina salaisina pidetyistä arkistoista isä Paisin (1882–1940) kuulustelupöytäkirjat ja syytteet, joiden perusteella hänet tuomittiin kuolemaan. Murmanskin hiippakunnan alueen tutkijat olivat tehneet aloitteen hänen kanonisoimisestaan pyhittäjämarttyyrina. Heidän pettymyksekseen asian käsittely juuttui paikoilleen Venäjän kirkon kanonisointikomissiossa. Kysymys kuului, että miksi Suomen ortodoksinen kirkko ei sitten kanonisoi isä Paisia, joka oli Suomen kansalainen?

Kahla suhtautui hankkeeseen aluksi vastahakoisesti, sillä tehtävä tuntui hankalalta ja vastuulliselta.

– Sitten aloin perehtyä aiheeseen ja se osoittautui erittäin kiinnostavaksi. Sain apua todella monilta ihmisiltä, eri maissa. Kirjahanke muuttui yhteiseksi ponnistukseksi ja sillä tavalla luonteeltaan ainutlaatuiseksi.  

Venäläisen arkistomateriaalin pohjalta avautui tarina siitä, mitä Petsamon veljestö joutui kokemaan ja mistä he elämänsä loppuun asti vaikenivat.

– Tarinan taustoittamiseksi, ja jotta kirja olisi helpommin lähestyttävä, tutkin Petsamon luostarin eri vaiheita, Petsamon kolttien historiaa, heimoaatteen taustoja, Suomen ortodoksisen kirkon itsenäistymistä. Vertailin venäläisten ja suomalaisten kuvauksia vastakkainasetteluista ja sodista. Eri tahojen kertomukset samoista asioista löivät toisiaan korville. Vain saamelaistarinoista puuttuu kansallinen uho. Tärkeintä on kuitenkin kirjan ydin: isä Paisin kohtalo on nyt ensimmäistä kertaa luettavissa suomen kielellä, toteaa Kahla.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantaman kirjan julkistamistilaisuus oli tarkoitus pitää 31.3., mutta koronaepidemian vuoksi tilaisuus on luonnollisesti peruttu. Kirjan löytää nyt SKS:n verkkokaupasta: https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/petsamon-marttyyri-ja-maailman-pohjoisin-luostari/2652008