”Olkoon Jumala kanssamme!”

Ajankohtaista | 19.03.2020

Hänen pyhyytensä, ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen koronavirukseen liittyvä viesti.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos

Rakkaat esipaimenet ja rakkaat lapset Herrassa,

Lähestymme teitä jokaista, niin miestä, naista kuin lastakin, Fanarista, suuren Kirkkomme ja Hagia Sofian äitikaupungista ihmiskuntaa kohdanneiden ennenkokemattomien olosuhteiden ja vaikeuksien takia. Tämä globaalin uhan on aiheuttanut uuden koronaviruksen (COVID-19) pandemia.

Kirkon eikä äitikirkon ääni ei voi vaieta tällaisina aikoina. Sanamme saavat vuosisatojen aikana koetellun muodon: ne kaikuvat liturgian ja opetuksen kautta, rohkaisemalla ja lohduttamalla.

Kiitämme vilpittömästi niitä, jotka kamppailevat itsensä uhraten, jopa oman terveytensä ja perheidensä terveyden kustannuksella. Näitä henkilöitä ovat muun muassa:

  • Etulinjassa toimivat lääketieteen ja hoitoalan ammattilaiset, jotka seisovat kärsivien veljiemme ja sisartemme rinnalla
  • Tutkijat ja tiedemiehet, jotka etsivät sopivaa lääkitystä ja rokotteita viruksen voittamiseksi
  • Kaikki ne, jotka työskentelevät lujasti pandemiaa vastaan.

Panoksenne on korvaamatonta. Se on uhrilahja koko yhteiskunnalle. Se on uhraus, joka ansaitsee jokaisen ihmisen kunnioituksen ja kiitollisuuden. Kaikki kiitämme ja osoitamme teille suosiota, ei vain kotiemme suojista vaan kaikkialla ja aina. Ajatuksemme ja rukouksemme ovat teidän kanssanne.

Tässä kamppailussa valtiot, hallitukset ja asianmukaiset terveydenhuollon auktoriteetit ovat pääasiassa vastuussa kriisin hallinnassa, kohtaamisessa ja voittamisessa. Voisimme kuvailla heitä kenraaleiksi taistelukentällä näkymätöntä, mutta nyt jo hyvin tunnettua vihollista vastaan. Tämä vihollinen on kääntynyt koko ihmiskuntaa vastaan.

Näiden ammattilaisten hartioilla lepäävä vastuu vaatii välttämättä kaikkien meidän yhteistyötämme. Nyt on aika kantaa henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen vastuu.

Näin, rakkaat lapsemme, kehotamme teitä hengellisenä isänänne vastaamaan uskollisesti ja kärsivällisesti terveyden ammattilaisten ja valtioiden vaikeisiin, mutta välttämättömiin toimiin. Kaikki toimet hallita viruksen leviämistä tähtäävät meidän suojeluumme, yhteiseen hyväämme. Yhteistyömme on aivan välttämätöntä tämän vaaran torjumiseksi.

Eräät teistä ovat kenties kokeneet, että nämä poikkeusolot vähättelevät tai vahingoittavat uskoamme. Mutta kyseessä ei ole nyt uskomme, vaan uskovaiset; kyseessä ei ole Kristus, vaan kristityt; kyse ei ole jumalihmisestä, vaan ihmisistä.

Uskomme muodostaa vakaat juuret kulttuurissamme. Uskomme on elävää uskoa, ja mikään poikkeusolosuhde ei voi sitä rajoittaa tai tukahduttaa. Sen sijaan tämä erityistilanne vaatii suurten yhteenkokoontumisten ja suurten väkijoukkojen rajoittamista. Pysykäämme kodeissamme. Olkaamme varovaisia ja suojelkaamme läheisiämme. Ja kotiemme suojista, hengellisen ykseyden lujittamina, rukoilkaamme jokainen koko ihmiskunnan puolesta.

Me tulemme selviämään tästä ajasta niin kuin matkasta luvattuun maahan, jossa tiede, Jumalan armosta, tulee voittamaan tämän viruksen.

Olemme varmoja, että tiede tulee todella lopulta voittamaan – rukouksiamme unohtamatta. On siis meille hyväksi pysyä hengessä yhtenä samalla kun jatkamme kamppailuamme katumuksessa ja kohti pyhyyttä.

Näemme lähimmäistemme kärsivän viruksen seurauksista, kun taas toiset ovat jo kaatuneet ja lähteneet luotamme. Kirkkomme toivoo ja rukoilee sairastavien parantumista, edesmenneiden sielujen puolesta sekä rohkeutta ja voimia sairastuneiden perheille.

Tämäkin koettelemus tulee aikanaan voitetuksi. Pilvet tulevat väistymään, ja vanhurskauden aurinko tulee kukistamaan viruksen kuolettavan voiman. Mutta elämämme tulee muuttumaan pysyvästi. Tämä koettelemus on mahdollisuus meille muuttua paremmiksi, muuttua rakkauden enenemisen ja solidaarisuuden suuntaan.

Rakkaat lapset Herrassa, olkoon Herramme siunaus, kaikkeinpyhimmän Jumalanäidin esirukouksien kautta, kanssamme tällä taipaleella ja muuttakoon se vapaaehtoisen eristäytymisemme aidoksi yhteydeksi. Tulkoon se myös rukouksiimme ja päämääräksi yrityksessämme ymmärtää tapahtumien merkitystä, jotta voisimme palata siihen mikä on oikeaa, siihen mikä on hyvää Jumalan silmissä!

Pysykää rohkeina! Ja olkoon Jumala kanssamme!

Suomennos: Ari Koponen
Kuva: Nicolaos Manginas