Päivitetyt koronaohjeet lähetetty seurakuntiin

Ajankohtaista | 13.03.2020

Jumalanpalveluselämä jatkuu, muissa toiminnoissa entistä enemmän poikkeusjärjestelyjä.

Esirukouspyyntöä täyttämässä

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on perustanut torstaina 12.3. Suomen ortodoksiselle kirkolle kriisi- ja valmiusryhmän, jonka tehtävä on pitää yllä koronavirukseen liittyvää tilannekuvaa ja pohtia, kuinka koronaviruksen tartuntavaara minimoidaan kirkon työssä ja elämässä. Ryhmään on nimetty isä Jaakko Vainio, isä Mikael Sundkvist, isä Ioannis Lampropoulos, järjestökoordinaattori Antti Räsänen, kasvatusasiain koordinaattori Sirpa Okulov ja vastaava tiedottaja Maria Hattunen.

Ryhmä on kokoontunut tänään 13.3. ja laatinut päivitetyt ja täydennetyt toimintaohjeet, jotka on lähetetty sähköpostitse kaikkiin hiippakuntiin, kaikille seurakunnille, luostareille ja kirkon yhteistyöjärjestöille.

Uudet ohjeet näkyvät seurakuntaelämässä monin tavoin. Suurin muutos on se, että jumalanpalvelusten toimittamista jatketaan, mutta kaikista muista seurakuntalaisten kokoontumisista luovutaan tästä päivästä lähtien. Myös kirkkokahveista luovutaan toistaiseksi.

Jumalanpalveluselämässä alettiin jo aiemmin välttää fyysisiä kontakteja ja kiinnittää erityistä huomiota käsi-, yskimis- ja aivastushygieniaan. Ehtoollisen jakamisessa siirryttiin puisiin kertakäyttölusikoihin ja jälkiviiniä lakattiin tarjoamasta yhteisistä astioista.

Nyt voimaan tulevissa ohjeissa on hieman tarkennettu ehtoollisenjakokäytäntöä. Jälkiviinin tarjoamisesta luovutaan kokonaan ja kuoron sijaan kirkkolaulusta vastaa kanttori. Ohjeissa korostetaan myös jokaisen kirkkoon tulevan henkilökohtaista vastuuta: palveluksiin tullaan rukoilemaan ja palvelemaan vain terveenä.

Jumalanpalveluselämän lisäksi myös kirkollisten toimitusten toteutuminen turvataan. Riskiarvion pohjalta voidaan kuitenkin neuvotella esimerkiksi hää- tai kastetilaisuuksien siirtämisestä pandemian jälkeiseen ajankohtaan.

Erityisesti riskiryhmiä ajatellen kirkko tarjoaa jatkossa entistä enemmän verkkolähetyksiä jumalanpalveluksista. Uusi lista kunkin viikon lähetyksistä päivitetään kirkon sivuille maanantaisin.  Seurakuntia rohkaistaan myös tuottamaan hengellistä elämää tukevaa aineistoa omiin sähköisiin kanaviinsa ja tarjoamaan sielunhoidollista apua sekä sähköpostitse että puhelimitse.

Hiippakuntien piispat tulevat antamaan seurakuntiin ohjeet jumalanpalveluksiin lisättävistä rukouksista.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne aiheuttaa monissa meistä myös huolta ja ahdistusta. Siksi kirkko avaa ensi viikolla valtakunnallisen palvelevan puhelimen, joka päivystää arkisin kello 9–18. Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia.

Uudet ohjeet ovat voimassa toistaiseksi ja niitä päivitetään tarvittaessa.

Kristus, ainoa joutuisa auttaja, suo korkeudesta huolenpitosi kärsivälle palvelijallesi, päästä hänet sairauksista ja vaikeista vaivoista ylistämään ja lakkaamatta kiittämään Sinua ja salli hänen nousta sairasvuoteestaan Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden, oi ainoa ihmisiä rakastava.