Poikkeusjärjestelyjä koronaviruksen varalta

Ajankohtaista | 11.03.2020

Kaikille seurakunnille on tänään 11.3. annettu toistaiseksi voimassa olevat ohjeet tartuntavaaran minimoimiseksi.

Havainnekuva koronaviruksesta

Koska seurakuntalaisten ja papiston huoli koronaviruksesta on kasvanut, arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia ovat tänään 11.3.2020 antaneet seurakuntiin ohjeet, joilla pyritään vähentämään tartuntavaaraa kirkossa ja erityisesti ehtoollisjumalanpalveluksessa.

Papistoa pyydetään kertaamaan ohjeet kirkkokansalle jokaisen jumalanpalveluksen alussa.

Arkkipiispa Leo haluaa korostaa, että papisto on aina velvoitettu huolehtimaan liturgiakäsikirjassa mainitusta käsienpesusta. Nyt käsillä olevassa tilanteessa voi olla lisäksi viisasta pestä kädet uudelleen vielä ennen ehtoollislahjojen käsittelyä.

Papiston käsihygienian lisäksi ohjeissa kiinnitetään huomiota yleiseen käsi-, yskimis- ja aivastamishygieniaan sekä siihen, että seurakunnissa minimoidaan fyysisten kontaktien määrä. Kirkoissa pidättäydytään kättelemisestä, halaamisesta, kristottamisesta eli poskisuudelmista sekä ikonien, ristin tai papin käden suutelusta.

Kaikissa seurakunnissa siirrytään käytäntöön, jossa ehtoollinen jaetaan kertakäyttöisillä puukuidusta valmistetuilla kahvilusikoilla, jotka hävitetään polttamalla.

Ehtoollisella käydessä ei suudella maljaa eikä pyhistä Lahjoista osallistuneen suuta tule pyyhkiä liinalla, vaan liinaa käytetään vain jos sillä on otettava kiinni mahdollisesti putoamassa olevat pyhät Lahjat.

Jälkiviinin jakamisesta luopumista suositellaan kaikille seurakunnille. Mikäli jälkiviiniä kuitenkin halutaan jakaa, on käytettävä kertakäyttöisiä pahvimukeja, jotka voidaan hävittää kahvilusikoiden kanssa polttamalla.

Ehtoolliseen osallistumisesta onnitellaan suullisesti ilman poskisuudelmia. Pappi voi myös antaa siunauksen niin, ettei käsikontaktia tarvita. Myös ristillä voi siunata niin, ettei sitä suudella.

Ohjeet ovat voimassa kaikissa seurakunnissa niin kauan, kunnes hiippakuntien piispat antavat ohjeet paluusta normaalikäytäntöön.