Ruokavinkkejä toiselle paastoviikolle

Ajankohtaista | 28.02.2020

Marjojen tai mehukeiton kanssa nautitut puurotkin ovat edullista paastoruokaa.

Toinen paastoviikko on alkanut. Jos paastoruoka poikkeaa kovasti oman keittiön perusmenusta, ideat voivat olla joskus vähissä. Nykyisin on tosin tarjolla paljon erilaisia kasvisperäisiä tuotteita, joilla monista tutuista ruokalajeista voi valmistaa lihattoman version. Tämä on yksi toimiva ratkaisu paastoaikaan.

Hyvää, yksinkertaista ja edullista paastoruokaa on kuitenkin helppo valmistaa myös aivan perusraaka-aineista. Esimerkiksi veteen keitetystä puurosta saa marjojen tai hedelmien ja pähkinöiden kanssa hyvän aterian.

Tässä muutamia muita vinkkejä tämän paastoviikon viidelle arkipäivälle.

Tomaattikeitto (4:lle)

Kolme suurta sipulia
Valkosipulia mielen mukaan
Kolme tölkkiä tomaattimurskaa
Mustapippuria
Tilkka sitruunamehua
2 tl hunajaa
Kasvisliemikuutio tai suolaa
Kuivattuja yrttejä (esimerkiksi basilikaa ja oreganoa)
Vettä

Pilko sipulit ja valkosipulit, laita kattilaan. Lisää vähän vettä ja kasvisliemikuutio, keitä hetki. Lisää muut aineet paitsi hunaja, keitä noin 15 minuuttia. Lopuksi lisää hunaja. Ripottele lautasella keiton pinnalle tuoretta persiljaa, jos löytyy. Tarjoile leivän kanssa.

Keitosta linssimuhennokseksi

Jos teet reilun annoksen tomaattikeittoa, seuraavana päivänä keittoon voi lisätä vaikka linssejä, jolloin keitto muuntuu nopeasti linssimuhennokseksi. Sen seurana voi tarjota vaikkapa riisiä.

Keitosta ratatouilleksi

Tomaattikeitto sopii myös kasvispadan pohjaksi. Jos teet suuremman annoksen kerralla, voit tehdä siitä vaikka kolmantena päivänä ratatouillea lisäämällä siihen reilusti suurehkoiksi paloiksi pilkottuja kasviksia: sipulia, erivärisiä paprikoita, kesäkurpitsaa ja munakoisoa.

Porkkana-inkiväärikeitto kahdelle

1–2 sipulia
6–7 suurta porkkanaa
Noin 10 cm pala tuoretta inkivääriä
Kasvisliemikuutio
Tilkka vettä
Suolaa
1–2 tl hunajaa

Pilko sipulit ja laita kattilaan vesitilkan ja kasvisliemikuution kanssa. Keitä hetki. Raasta porkkanat ja inkivääri, lisää kattilaan. Lisää vettä niin että raasteet peittyvät. Keitä noin 15 minuuttia ja soseuta. Mausta suolalla ja hunajalla. Halutessasi lisää lautasella keiton päälle vaikka tuoretta korianteria.

Kaalikeitto

1 keräkaali
3–4 porkkanaa
Pari sipulia
Valkosipulia maun mukaan
Muutama kookas peruna
Retiisejä
3–4 kasvisliemikuutiota
Laakerinlehtiä
Mustapippuria
Purkki tai tölkki valkoisia papuja
Persiljaa
Vettä
Suolaa

Pilko kaikki ainekset ja keitä mausteiden kanssa noin puoli tuntia. Tarjoile ruisleivän kanssa.