Suuri paasto alkaa – mitä ruoaksi?

Ajankohtaista | 21.02.2020

Nappaa jokaisen paastoviikon edellä talteen viisi helppoa ja nopeaa reseptiä arkipäivien ruokasuunnittelua inspiroimaan.

Linssejä

Pääsiäiseen valmistava suuri paasto alkaa maanantaina 24. helmikuuta. Paastolla on kaksi ulottuvuutta, jotka liittyvät kiinteästi toisiinsa. Ruokapaaston tarkoitus on toimia apuvälineenä, joka auttaa hengellisessä paastoamisessa eli kilvoituksessa synnin ja pahuuden karttamiseksi ja rakkauden, nöyryyden ja kärsivällisyyden hyveissä kasvamiseksi.

Ruokapaaston toteuttamisessa auttavat päiväkohtaiset paasto-ohjeet, jotka on merkitty kirkkokalenteriin. Tiivistetysti ohjeistus on seuraava: Kuuden paastoviikon tai 6.4. alkavan suuren viikon aikana ei syödä lihaa, maitotaloustuotteita tai kananmunia. Paastosäännöt säätelevät myös öljyn ja viinin käyttöä: molemmista tulisi pääsääntöisesti pidättäytyä arkisin. Kalaa syödään paastosääntöjen mukaan vain 25. maaliskuuta, kun kirkko viettää Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen juhlaa ja palmusunnuntaina 5. huhtikuuta.

Suomeksi on ilmestynyt monia paasto-ohjeita sisältäviä keittokirjoja, mutta hyviä paastoreseptejä ei ole koskaan liikaa – sisältyyhän kirkkovuoteen myös viikottaisia paastopäiviä ja kolme muuta pidempää paastoaikaa. Siksi jokaisen paastoviikon edellä julkaistaan viisi reseptiä viittä arkipäivää varten.

Reseptit ovat kotoisin monista eri keittiöistä. Osa ensimmäisen viikon ohjeista on käytössä Ortodoksisella seminaarilla, osa on koottu paastoa noudattavien perheiden reseptivarastoista. Omia reseptejä voi myös tarjota julkaisuun osoitteella info@ort.fi.

Paastoruoka on parhaimmillaan yksinkertaista, edullista ja nopeaa valmistaa. Tähän on pyritty myös julkaistavissa resepteissä. Monista ruokalajeista saa helposti muunnettua myös paastottoman version, mikäli siihen on tarvetta.

Hyvää paastomatkaa!

Ensimmäinen paastoviikko (puhdas viikko)

Lehtikaalikeitto (5:lle)

150 g lehtikaalia
1⁄2 kg perunaa
1 sipuli
100 g porkkanaa
50 g palsternakkaa
Pala purjoa
Vettä
1⁄2 tl mustapippuria
Kasvisliemikuutio
Suolaa

Pilko juurekset ja riivi lehtikaali ruodoista kiehuvaan veteen. Keitä kypsäksi ja soseuta. Maista ja mausta halutessasi kauraruokakermalla.

Tuorehernekeitto (4:lle)

1 pussi sipulikuutioita
4 pussia pakasteherneitä
kasvisliemikuutio
Vettä
Suolaa

Laita kattilaan sipulikuutiot, muutama desilitra vettä ja kasvisliemikuutio. Kypsennä hetki. Lisää herneet ja vettä niin että herneet peittyvät reilusti. Keitä 10 minuuttia ja soseuta. Mausta suolalla.

Linssipata (4–6:lle)

3 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 rkl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
halutessasi vähän chiliä
1-2 valkosipulinkynttä
1 porkkana / bataattia
1 paprika
Kasvislientä (n. 5-7dl)

Pilko kasvikset ja juurekset ja lisää ne kattilaan mausteiden kanssa (halutessasi kuullota ne ensin öljyssä). Kaada päälle kasvislientä, niin että kasvikset reilusti peittyvät. Keitä n. 10 min. Lisää huuhdellut linssit ja keitä vielä 10 min. Lisää tarvittaessa kasvislientä – määrä riippuu siitä, miten tuhtia pataa haluat. Maista suola ja muu mausteiden tarve. Lopuksi voit maustaa padan sitruunamehulla ja tuoreella lehtipersiljalla. Tarjoa omana ruokanaan leivän kanssa tai lisukkeena riisille.

Pataa kannattaa tehdä kerralla reilumpi annos, sillä aterialta yli jäävän ruoan voi muokata seuraavana päivänä linssipihveiksi.

Linssipihvit eilisen padan tähteistä

Jos linssipataa jää, sekoita siihen seuraavana päivänä korppujauhoja ja anna turvota napakaksi massaksi. Korppujauhon määrä riippuu siitä, paljonko pataa jäi jäljelle. Paastoajan ulkopuolella taikinaan voi lisätä myös kananmunan, näin pihvit pysyvät paistettaessa paremmin koossa.

Muotoile massasta pihvejä ja paista ne uunissa pellillä tai kasviöljyssä pannulla. Pienet pihvit pysyvät koossa, kun ensimmäisen puolen antaa paistua rauhassa ennen kääntämistä.

Tomaattipapukeitto

2 purkkia tomaattimurskaa
2 purkkia valkeita papuja tomaattiliemessä
sipuli
2 tl curryjauhetta
2 tl paprikajauhetta
1 tl inkivääriä
2 dl kaurakermaa

Laita kattilaan sipuli ja mausteet ja paahda hetki, kuumuus irrottaa makua mausteista. Lisää tomaattimurska ja anna kiehua n. 10 min, että sipulisilppu kypsyy. Aja sauvasekoittimella sileäksi. Lisää pavut tomaattikastikkeessa ja anna kiehahtaa. Lisää kerma ja odota kunnes keitto on taas kiehuvaa.